Exportatorii moldoveni vor avea mai multe oportunități de a-și extinde livrările pe piețele țărilor AELS

Publicat:

Exportatorii moldoveni vor avea mai multe oportunități de a-și extinde livrările pe piețele țărilor AELS

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, împreună cu Programul de reforme instituționale și structurale în Moldova al USAID a lansat Ghidul de export în țările AELS.

Potrivit agenției, mai multe categorii de mărfuri din Moldova – de la cereale la tehnologii informaționale – au potențialul de a fi exportate în țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), care includ Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns participanții la conferința „Sporirea valorii piețelor de export ale AELS: oportunități și perspective”, organizată la 24 septembrie la Chișinău de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării cu suportul programului USAID Reforme instituționale și structurale în Moldova (MISRA), potrivit infomarket.md.


Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Ghidul pentru exportul în țările AELS, publicat în acest an, oferă o caracterizare completă a piețelor din țările AELS și explică procesele pe care exportatorii trebuie să le urmeze atunci când exportă în țările AELS, oferind exemple și explicații privind procedurile vamale din fiecare țară, cerințele de plasare pe piață, cerințele legate de măsurile sanitare și fitosanitare, comerțul electronic etc.

Documentul poate ajuta comunitatea de afaceri moldovenească să beneficieze de prevederile Acordului de liber schimb între Republica Moldova și statele membre ale AELS, ratificat de Parlamentul Republicii Moldova în martie 2024 și care va intra în vigoare la începutul anului 2025. Inițiativa face parte din eforturile Guvernului Republicii Moldova de a extinde exporturile moldovenești pe piețe competitive.

Cristina Ceban, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că obiectivul ministerului este de a ajuta antreprenorii să valorifice la maximum oportunitățile oferite de Acordul de liber schimb cu țările dezvoltate economic.

„Prin ratificarea Acordului de Liber Schimb, țările AELS au anulat taxele vamale pentru 85% din produsele agricole și pentru toate produsele industriale, oferind astfel Moldovei condiții mult mai avantajoase comparativ cu alte state cu care au acorduri similare.

Astfel, a fost sporită competitivitatea produselor moldovenești”, a spus Cristina Ceban. William Trigg, director al Departamentului de Creștere Economică al USAID în Moldova, a declarat că promovarea exporturilor și consolidarea economiei sunt importante pentru creșterea economică și crearea unui climat investițional atractiv. „Susținem eforturile autorităților de a canaliza exporturile spre piețe mai sigure, deoarece nu este doar o strategie de creștere, dar și o strategie de sustenabilitate economică. De aceea, ne dorim ca Ghidul de export al AELS să ofere un sprijin real mediului de afaceri în dezvoltarea de noi piețe”, a declarat William Trigg.

Cristian Ugarte, expert senior în cadrul Secretariatului AELS, a declarat că AELS a semnat 31 de acorduri cu diferite țări, însă asociația este interesată de îmbunătățirea acestor acorduri și de extinderea prevederilor lor. Acordul cu Moldova este unul dintre ultimele acorduri semnate, ale cărui negocieri au început în 2021.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Principalul partener al Moldovei în relațiile comerciale cu EFTA este Elveția, unde exportă cereale, deșeuri și reziduuri ale industriei alimentare, fructe și nuci. Moldova exportă vin, bere, produse textile și accesorii industriale în Islanda și Norvegia.

Cu toate acestea, există un potențial de creștere a exporturilor de vinuri, miere, nuci, fructe proaspete și prelucrate, produse animale, aparate și componente electrice, recipiente din sticlă etc. AELS a fost înființată în 1960 și este o organizație internațională și o zonă de liber schimb care cuprinde Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, reprezentând destinații de export atractive.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai La primul meci după o lună şi jumătate, de la US Open, Novak Djokovic s-a calificat...

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters)

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters) În octombrie anul trecut, când Israelul a lansat raiduri...

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern”

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern” Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe medici, asistenți medicali, conducători...

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1 Gigantul francez de lux LVMH a încheiat un contract de sponsorizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.