X

Exportul de produse moldoveneşti s-a redus la doar 14 țări

Exportul de produse moldoveneşti s-a redus la doar 14 țări

Agricultura Moldovei are un potenţial enorm, însă, din cauza războiului din Ucraina şi a problemelor cauzate de acesta, produsele agricole sunt acum exportate în 14 ţări, dar nu în 26, cum era anterior.

După cum a comunicat pentru “Infotag” Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, viceprim-ministrul, ministrul Vladimir Bolea a declarat acest lucru la o întâlnire cu misiunea FMI, care se află într-o vizită de evaluare la Chişinău.

Citeşte şi: Un deputat al Dumei de Stat cere lovirea țintelor NATO din Marea Neagră – Stiripesurse.md

În cadrul întâlnirii au fost discutate chestiunea asigurărilor în agricultură, principalele obiective pentru domeniu, acordul privind exporturile de cereale din Ucraina şi perspectivele complexului agroindustrial.

Bolea s-a referit la provocările şi prognozele sectorului agricol, accesul la finanţare, astfel încât agricultorii să devină mai rezilienţi în condiţiile schimbărilor climatice. Oficialul s-a referit şi la măsurile întreprinse de autorităţi pentru a-i sprijini pe producătorii care nu întotdeauna pot acoperi cheltuielile de producţie din cauza preţului mic la produsele agricole. Totodată, el a menţionat că Guvernul a luat măsuri de sprijinire a fermierilor.

Exportul de produse moldoveneşti s-a redus la doar 14 țări

“Agricultura este foarte importantă pentru noi. Este sectorul care poate impulsiona dezvoltarea industriei alimentare, de procesare. Agricultura trebuie să devină un segment economic care să favorizeze dezvoltarea economică a ţării. De aceea, vom pune accent pe comercializarea nu a materiei prime, ci a producţiei cu valoare adăugată. Ne propunem să creăm lanţuri valorice care vor schimba situaţia fermierilor. Şi acest lucru e posibil, doar că în scopul dat avem nevoie de linii de creditare cu un procent mic de rambursare şi pe o durată de circa 7-10 ani. Asta ar fi o soluţie care le-ar oferi posibilitatea fermierilor să se dezvolte. În contextul dat avem modele de parteneriat care pot fi implementate şi în alte domenii”, a subliniat Bolea.

Tags: chisinauVladimir Bolea
Categorii: EconomieȘtirile zilei