Exporturile chineze scad în luna noiembrie, însă cererea internă se consolidează

Publicat:

Exporturile chineze au scăzut în noiembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul războiului comercial cu Statele Unite, însă importurile au consemnat un avans neașteptat care arată că măsurile de stimulare economică aplicate de Beijing reușesc să susțină cererea domestică, transmite Reuters, potrivit mediafax.

Războiul comercial cu Statele Unite, ce ține de aproape 18 luni, a afectat puternic exportatorii chinezi și per ansamblu economia chineză, a doua cea mai mare din lume.


Citește și : Incident armat în apropierea Palatului prezidențial de la Ciudad de Mexico – Patru morți

Exporturile s-au diminuat cu 1,1% în luna noiembrie în comparație cu noiembrie 2018, au arătat datele publicate duminică. Analiștii se așteptau la o expansiune de 1,0% a exporturilor după o scădere de 0,9% în octombrie.

Importurile au crescut însă surprinzător cu 0,3% față de luna noiembrie din 2018, marcând prima creștere în ritm anual din luna aprilie încoace, comparativ cu o scădere de 1,8% prognozată de economiști. China și-a păstrat totuși excedentul comercial, care pentru luna noiembrie s-a cifrat la 38,73 de miliarde de dolari, după un surplus de 42,81 miliarde de dolari înregistrat în octombrie.

Încetinirea economiei chineze a alimentat în ultimul an și jumătate speculațiile cu privire la faptul că factorii de decizie din China vor aplica măsuri din ce în ce mai puternice de stimulare. În schimb, autoritățile chineze au optat pentru măsuri mai țintite cum ar fi reducerea graduală a ratelor de dobândă și emiterea de datorie prin obligațiuni suverane speciale la nivelul administrațiilor locale.

Datele pozitive privind importurile ar putea indica însă o intensificare a cererii interne după ce activitatea sectorului manufacturier a dat și ea recent semne surprinzătoare de îmbunățire. Analiștii au remarcat totuși că revenirea economică ar putea fi dificil de susținut pe fondul riscurilor comerciale.

În pofida problemelor din economie, factorii de decizie de la Beijing au rămas reticenți în a crea prea multă monedă de teama creșterii riscurilor financiare, având în vedere nivelurile deja ridicate ale datoriei. Yi Gang, guvernatorul băncii centrale chineze, a reiterat săptămâna trecută într-un articol în presa de partid că Beijingul nu va recurge la relaxare cantitativă (tipărire de bani – n.r.) și că se angajează să mențină o politică monetară prudentă.

Statele Unite negociază în prezent un pact comercial în “primă fază” cu China care țintește așezarea relației comerciale dintre cele două părți pe fundamente egale în contextul în care președintele american Donald Trump blamează în ultimii trei ani masivul surplus comercial al Beijingului și practicile sale comerciale incorecte.

Donald Trump a declarat, joi, că negocierile cu China merg în direcția potrivită, în pofida faptului că oficialii chinezi au reiterat poziția oficială a Beijingului conform căreia orice acord comercial este condiționat de eliminarea tarifelor comerciale aflate în vigoare.

Larry Kudlow, consilierul economic al lui Trump, a precizat vineri că în data de 15 decembrie vor fi aplicate noi taxe vamale pe bunuri chineze de larg consum în valoare de circa 156 miliarde de dolari, conform calendarului.

Un oficial chinez a declarat pentru agenția Reuters că Beijingul își va majora propriile tarife comerciale percepute pe bunurile americane ca o contramăsură dacă tarifele din 15 decembrie vor fi aplicate, evoluție ce pare probabilă să reducă șansele pe termen scurt pentru ajungerea la un pact comercial.

Citește și : Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu FMI pentru un împrumut de 5,5 miliarde de dolari

Excedentul comercial al Chinei cu Statele Unite pentru luna noiembrie a fost de 24,60 miliarde de dolari, în scădere față de luna precedentă când s-a ridicat la 26,45 miliarde de dolari.

Totodată, China a anunțat vineri că va renunța la tarifele pentru unele importuri de soia și carne de porc. Cererea imensă de carne de porc din China, pe fondul sacrificărilor cauzate de pesta porcină, a dus la majorarea prețurilor la carnea de porc inclusiv în România.

Importurile de cupru au crescut cu 12,1% față de luna precedentă, în contextul îmbunătățirii activității din sectorul manufacturier, au mai relevat datele. Importurile de minereu de fier au scăzut pentru a doua lună consecutiv în noiembrie, pe fondul volumurilor mai mici din Australia și Brazilia, în pofida cererii solide.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi vremea în Moldova va fi instabilă,...

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani Arheologii au dezgropat de pe un teren viran din...

Reacția lui Naomi Campbell, după ce Marea Britanie i-a interzis să conducă organizații caritabile, acuzând-o că a cheltuit donațiile pe tratamente spa

Reacția lui Naomi Campbell, după ce Marea Britanie i-a interzis să conducă organizații caritabile, acuzând-o că a cheltuit donațiile pe tratamente spa Acuzată că a...

‘Ghost Ship of the Pacific’: Epava unei nave de război americane, găsită în stare ‘excepțională’

'Ghost Ship of the Pacific': Epava unei nave de război americane, găsită în stare 'excepțională' Epava unui distrugător al Marinei americane cunoscut drept „nava fantomă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.