X

Exporturile de struguri moldovenești au crescut cu circa 125% pe piața UE în acest an

Exporturile de struguri moldovenești au crescut cu circa 125% pe piața UE în acest an

Exporturile de struguri de masă din R. Moldova pe piața Uniunii Europene au crescut cu circa 125% sau de 2,25 de ori în primele opt luni ale lui 2024,comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit vicepremierului Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, dacă în ianuarie – august 2023 am exportat 5 875 de tone de struguri de masă, în acest an am făcut „un salt spectaculos” la 13 248 de tone., potrivit ziarulnational.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Principalele țări din UE în care ajung strugurii din R. Moldova sunt România, Polonia, Ungaria, Letonia și Croația.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

„În schimbul acestor exporturi, în republică au venit 337 de milioane de lei. Această creștere spectaculoasă este în primul rând rezultatul muncii și dedicării producătorilor noștri, care au dovedit că pot face față absolut tuturor cerințelor înalte ale pieței europene. Într-un cuvânt – calitate! În același timp, este și un vot de încredere pe care ni-l oferă Uniunea Europeană.

Strugurii de masă fac parte din cele șapte produse agricole care sunt exportate fără taxe de import pe piața europeană. Ba mai mult, au depășit cotele prevăzute, cu circa 62%. Acesta e doar începutul. Vom obține și mai mult atunci când vom deveni stat membru al Uniunii Europene!”, a scris Dumitru Alaiba pe Facebook.

Tags: Dumitru AlaibaMoldovastruguri
Economie