X

Exporturile germane de armament sunt în picaj vertiginos

Exporturile germane de armament au scăzut în 2018 cu aproape un sfert faţă de anul anterior, a comunicat Ministerul Economiei, răspunzând unei interpelări în Bundestag, transmite joi dpa, potrivit agerpres.

Valoarea totală a vânzărilor de armament s-a redus cu 22,7% între 2017 şi 2018, de la 6,2 miliarde de euro la 4,8 miliarde de euro.

Citește și: Un individ a vrut să atace Casa Albă cu o rachetă antitanc, grenade şi arme de foc. FBI a intrat pe fir!

Scăderea cea mai însemnată (32,8%) a fost înregistrată în cazul exporturilor spre state din afara Uniunii Europene sau a NATO, o piaţă ce constituie o sursă de controversă în Germania, unde există tot mai multe temeri că armele germane sunt folosite în conflicte externe violente.

Acesta este cel de-al treilea an consecutiv de declin pentru exporturile germane de armament.

Ultimul an de creştere a fost 2015, cu vânzări record de 7,9 miliarde de euro.

Federaţia Industriei germane de Securitate şi Apărare (BDSV) a semnalat deja acest declin în decembrie, acuzând politicile de export ‘de neînţeles’ ale guvernului.

Citește și: S-a hotărât data și locul unui nou summit Trump-Kim Jong Un

În ultimii ani, guvernul a introdus mai multe controale după ce a fost criticat pentru faptul că, de pildă, a permis vânzările de armament către Arabia Saudită, acuzată de folosirea excesivă a violenţei în sprijinul acordat guvernului yemenit împotriva rebelilor houthi.

Germania a pus capăt exporturilor de armament către Arabia Saudită anul trecut, pe fondul controverselor legate de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

În 2018, Riadul a fost totuşi unul din principali clienţi ai companiilor germane de armament, cărora guvernul le-a aprobat exporturi în valoare de 416 milioane de euro către regatul saudit.

Citește și: ‘El Chapo’ ar fi cumpărat prietenia unui fost vicepreședinte columbian

Algeria şi Pakistan au fost alţi clienţi-cheie ai firmelor germane din domeniu.

Potrivit datelor prezentate, 52% din exporturi s-au îndreptat spre state din afara Uniunii Europene şi a NATO, acest procent fiind totuşi cel mai scăzut începând din 2011.

Informaţiile au fost solicitate de deputatul Omid Nouripour (Verzii) şi puse la dispoziţia agenţiei dpa. 

Tags: armamentexportFederaţia Industriei germane de Securitate şi Apărare (BDSV)germaniaOmid Nouripour
Categorii: Diaspora