Expoziția ‘Petrykivka’, în premieră la Muzeul de Istorie din Chișinău

Publicat:

Expoziția ‘Petrykivka’, în premieră la Muzeul de Istorie din Chișinău

Este parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO și reprezintă harul și spiritul poporului ucrainean. Vorbim despre stilul de pictură decorativă ucraineană „Petrykivka”, care poate fi admirat în premieră la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău. Evenimentul este consacrat Zilei Independenței Ucrainei.

Păsări cu chip de fete frumoase din basmele ucrainene, flori, case și multe elemente ale culturii tradiționale pot fi văzute în planșele expuse, potrivit moldova1.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Este o artă populară care se numește Petrykivka, provenită din satul Petrykivka. Se spune că oamenii pe atunci pictau sobele, pereții, a apărut în secolul al 18-lea. Aici avem un moment de Crăciun, fetele îmbrăcate tradițional cu coronițele lor toate sunt dantelate și colorate – roșu, verde, alb, o frumusețe”, a spus Liubov Coșman, muzeografă.

Apărut în secolul al 18-lea din dorința oamenilor din satul Petrykivka de a decora pereții caselor și obiectele de uz casnic, stilul de pictură decorativă cu același nume are continuitate și se dezvoltă ca artă modernă. Inspirați din frumusețea și originalitatea lucrărilor din străbuni, artștii contemporani le îmbogățesc cu noile lor viziuni.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

„Ministerul Culturii din Ucraina a trecut această artă în patrimoniul imaterial al Ucrainei, iar în 2013, această artă este înscrisă în lista UNESCO”, a subliniat Liubov Coșman.

Expoziția Petrykivka a fost organizată de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova în parteneriat cu Muzeul de Istorie a orașului Chișinău.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vremea azi, 25 august. Temperaturi sufocante în toată țara

Vremea azi, 25 august. Temperaturi sufocante în toată țara Pe 25 august, se menține codul galben de caniculă pe tot teritoriul țării. Astfel, temperaturile vor...

CNAM a contractat un număr suplimentar de servicii medicale

CNAM a contractat un număr suplimentar de servicii medicale Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a semnat, în această săptămână, acorduri adiționale cu prestatorii...

Îngrijorări cu privire la viteza de transmitere a mpox

Îngrijorări cu privire la viteza de transmitere a mpox Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat mpox o urgență globală de sănătate publică, după ce...

Un hoţ din Roma a fost prins după ce s-a oprit să citească o carte în timpul unei spargeri

Un hoţ din Roma a fost prins după ce s-a oprit să citească o carte în timpul unei spargeri Un hoţ din Roma a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.