Extinction Rebellion revendică sabotarea a peste 3.000 de trotinete în Franța

Publicat:

Grupul activist Extinction Rebellion (XR) a revendicat joi “dezafectarea” a 3.600 de trotinete electrice autonome, pentru a denunţa impactul lor ecologic şi pentru a susţine greva organizată în Franţa împotriva reformei pensiilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Operaţiunea a fost organizată la Paris (2.020 de dispozitive dezafectate, potrivit XR), Lyon (1.500 dispozitive) şi Bordeaux (90 dispozitive) “prin acoperirea codurilor lor QR pentru a le face inutilizabile”, împiedicând astfel deblocarea aparatelor cu ajutorul smartphone-urilor utilizatorilor, a precizat XR într-un comunicat.


Citește și : Erdogan a aprobat planul NATO de apărare, dar cere susţinerea aliaţilor în combaterea terorismului

Nu este vorba despre o dezafectare permanentă a trotinetelor electrice, a subliniat o sursă din cadrul XR.

“Contrar imaginii lor de mijloc de deplasare lent şi ecologic, trotinetele electrice sunt o catastrofă ecologică”, au insistat reprezentanţii XR, care au pus în discuţie producţia lor “energofagă”, scurta lor durată de viaţă şi costul energetic al transportării lor pentru a fi reîncărcate, rata mică de reciclare a bateriilor lor cu litiu şi faptul că ele înlocuiesc mai degrabă deplasările pe jos decât pe cele cu automobilul.

În plus, XR denunţă utilizarea lor pe post de “spărgător de grevă” cu ocazia grevei generale din Franţa, respectată în mare parte în sectorul transporturilor, în special în Paris.

Citește și : Avocatul lui Netanyahu va fi judecat pentru spălare de bani

Mişcarea XR, care promovează nesupunerea civilă non-violentă în faţa lipsei de acţiune climatică a guvernelor, promite “să reînnoiască această operaţiune până când aceste jucării ale capitaliştilor verzi vor fi scoase în afara oraşelor noastre”, pe care gruparea activistă şi le-ar dori “mai conviviale, mai puţin rapide, cu raporturi umane liniştitoare, transporturi lente şi cu adevărat ecologice”.

Serviciile – controversate – de trotinete autonome s-au dezvoltat foarte rapid de aproximativ un an în marile oraşe franceze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.