X

Extrema dreaptă austriacă este acuzată că a copiat modelul lui Viktor Orban. Vrea să controleze presa şi se concentrează pe naţionalitatea suspecţilor de infracţiuni

Ministrul de interne austriac, Herbert Kickl (FPOe, extrema dreaptă), era marţi sub tirul criticilor opoziţiei, care îl acuză de derivă ”iliberală”, după modelul promovat de premierul ungar Viktor Orban, după difuzarea unor instrucţiuni ce vizează limitarea cooperării poliţiei cu media considerate ”critice” şi concentrarea pe naţionalitate în cazul suspecţilor de infracţiuni, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Într-un e-mail dezvăluit de presă, cabinetul ministrului le-a recomandat direcţiilor regionale să limiteze la ”minimum legal” comunicarea cu trei publicaţii considerate puţin binevoitoare: cotidianele Kurier (centru) şi Standard (centru-stânga), şi revista Falter (stânga).

Citeşte şi: Acuzat de agresiune sexuală, candidatul lui Trump la Curtea Supremă face destăinuiri la TV

E-mailul, a cărui autenticitate a fost confirmată de către minister, preconizează de asemenea că cetăţenia şi eventualul statut al solicitantului sau al beneficiarului de azil să fie sistematic precizate pentru orice punere în cauză într-un fapt divers.

Opoziţia social-democrată, liberală şi ecologistă, dar şi organizaţii de media, au denunţat marţi ceea ce au numit ”o botniţă pentru media independentă”, precum şi o tentativă de ”orbanizare” a Austriei, aluzie la liderul ”iliberal” ungar Viktor Orban.

Ministerul şi oficialii săi sunt obligaţi să informeze opinia publică într-un mod obiectiv şi cuprinzător, a declarat organizaţia de presă GPA-djp. ”Altfel, vom aluneca către o poliţie a informaţiei pe care noi am văzut-o în regimuri dictatoriale şi autoritariste”, a declarat şefa DPA-djp, Barbara Teiber, într-un comunicat, citat de dpa.

Partidul liberal Neos a cerut ca Herbert Kickl (foto) să fie convocat de către parlament miercuri şi a făcut apel la cancelarul Sebastian Kurz (conservator) ”să suporte consecinţele”. Aflat la New York, unde participă la Adunarea Generală anuală a ONU, cancelarul Kurz a declarat: ”Este inacceptabilă orice restricţie impusă libertăţii presei”.

Kurier a denunţat ”controlul lui Kickl asupra media”, în timp ce Standard şi-a exprimat indignarea în legătură cu ”un atac frontal împotriva libertăţii media”.

Ministerul a recunoscut că a formulat ”îndemnuri” pentru direcţiile sale regionale, subliniind că media vizate în mod deosebit dau dovadă frecvent de ”parti-pris-uri” în activitatea lor jurnalistică. Cabinetul a dat asigurări totodată că iniţiativa nu provine de la Kickl şi că e-mailul ”nu are valoare de instrucţiune”.

Citeşte şi: Julian Assange a renunţat să mai ceară azil în Ecuador

Herbert Kickl (49 de ani), fost secretar general al FPOe – şi considerat drept ”creierul” partidului -, este sub tirul criticilor încă de la sosirea sa, în decembrie 2017, la conducerea ministerului, o instituţie sensibilă, care până atunci a fost scutită de formaţiunea de extrema dreaptă.

Kickl este implicat îndeosebi în scandalul referitor la o percheziţie efectuată în februarie de către poliţie la sediul serviciilor secrete austriece BVT, în urma căreia mai multe servicii aliate şi-au limitat cooperarea cu Austria.

FPOe, o formaţiune aliată cu partidul Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, se află la guvernare în Austria din decembrie 2017, în cadrul unei coaliţii formate de către conservatorii cancelarului Kurz.

Tags: Austriaextrema dreaptaHerbert KicklPartidul Libertatii din Austria (FPOe)
Categorii: Diaspora