X

Extrema dreaptă austriacă este acuzată că ameninţă statul de drept

Ministrul de interne austriac, personalitate marcantă a partidului de extrema dreaptă FPÖ, a declanşat o vie polemică miercuri, explicând că vrea să repună în discuţie “anumite construcţii juridice stranii” care frânează puterea politică, făcând astfel o aluzie transparentă – potrivit opoziţiei – la Convenţia europeană a drepturilor omului, conform AFP, transmite agerpres.

“Cred în principiul potrivit căruia legea trebuie să urmeze politica şi nu politica legea”, a declarat ministrul Herbert Kickl (foto) marţi seara la televiziunea publică.

Citește și: Atac armat în SUA! Cel puțin cinci oameni au fost omorâți – FOTO

Or, potrivit ministrului, “există construcţii juridice stranii, unele foarte vechi, născute în contexte foarte diferite şi care ne împiedică să facem ceea ce trebuie”, a explicat el, precizând că vrea să demareze o “dezbatere” asupra acestor principii.

Opoziţia social-democrată, liberală şi ecologistă a interpretat aceste cuvinte drept un atac împotriva Convenţiei europene a drepturilor omului.

“Convenţia europeană a drepturilor omului ocupă de 59 de ani un rang constituţional în Austria. A o pune în discuţie ar însemna să se pună capăt consensului fundamental al celei de-a Doua Republici”, a comentat pe Twitter şeful statului, Alexander Van der Bellen, ecologist liberal.

Partidul social-democrat SPÖ a estimat că “ministrul de interne a adus o gravă atingere statului de drept în Austria” şi arată “contestând Convenţia europeană a drepturilor omului că este el însuşi cea mai mare ameninţare pentru democraţie”.

“Conveniţia europeană a drepturilor omului este indisociabilă de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană”, a critica partidul liberal Neos, invitând partidul conservator ÖVP, care guvernează împreună cu extrema dreaptă sub conducerea cancelarului Sebastian Kurz, să reacţioneze la afirmaţiile ministrului.

Acesta din urmă a asigurat în acelaşi interviu că îşi va baza acţiunea “în mod natural” pe respectarea statului de drept.

Citeşte şi: Diplomaţii americani au primit ordine să nu părăsească Venezuela. Washingtonul NU mai recunoaşte autoritatea lui Maduro

Ministrul de interne, fost secretar general al FPO şi considerat drept creierul partidului, şi-a multiplicat în ultimele săptămâni atacurile împotriva mai multor texte internaţionale care ar împiedica guvernul în voinţa sa de a-i descuraja pe migranţii care încalcă dreptul de azil şi a-i expulza, inclusiv spre Siria când aceştia sunt originari de acolo.

Kickl citase cu această ocazie Convenţia europeană a drepturilor omului, Convenţia de la Geneva asupra refugiaţilor şi unele reglementări europene.

Cancelarul austriac susţine această voinţă de a înăspri şi mai mult dreptul de azil, anunţată după mediatizarea mai multor acţiuni violente comise de cetăţeni străini. Recent, el a spus că vrea să facă să evolueze anumite reguli europene care îi frânează activitatea în domeniu. 

Tags: AustriaConvenţia Europeană a Drepturilor OmuluiHerbert KicklNeosOVP (Partidul Popular Austriac)Partidul Libertăţii (FPO)Sebastian Kurz
Categorii: Diaspora