Extrema dreaptă din Spania cade în sondaje

Publicat:

Sprijinul pentru noul partid de extremă-dreapta spaniol Vox este în uşoară scădere, în timp ce socialiştii continuă să se afle pe prima poziţie în intenţiile de vot ale electoratului spaniol, dar fără a avea majoritatea necesară pentru a guverna singuri, relevă mai multe sondaje de opinie publicate joi de cotidianul El Pais, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

Astfel, partidul Vox ar obţine 11% din voturi, în scădere cu 1,1 puncte procentuale faţă de precedentele sondaje de acest fel, publicate în 13 martie.


Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

La 28 aprilie în Spania vor avea loc alegeri parlamentare.

Nicio formaţiune politică nu ar avea majoritatea necesară pentru a deţine controlul în parlamentul spaniol, ce are 350 de locuri.

Pe prima poziţie s-ar plasa Partidul Socialist Muncitoresc din Spania (PSOE), cu 28,6% din voturi.

Partidul Popular (PP, conservator) ar obţine 20,2% din sufragii (în uşoară creştere faţă de sondajele precedente), Ciudadanos 15,8%, iar partidul de extremă-stânga Unidos Podemos se menţine la 13,5% din intenţiile de vot.

Spania a fost nevoită să repete în iunie 2016 alegerile desfăşurate în decembrie 2015, întrucât niciun partid nu a reuşit să formeze guvernul, iar încercările repetate de a conveni o coaliţie au eşuat.

Sondajele indică faptul că o potenţială a treia cale, o coaliţie de dreapta formată din PP, Ciudadanos şi Vox, nu ar reuşi să fie susţinută de o majoritate în parlament. Popularii ar obţine 78 de mandate, Ciudadanos 54 de mandate şi Vox 31 de mandate, cele trei formaţiuni având nevoie împreună de încă 13 locuri pentru a avea majoritatea în legislativ.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

La rândul lor, socialiştii şi Unidos Podemos ar avea împreună doar 156 de locuri în parlament, ceea ce ar forţa guvernul să încerce obţinerea sprijinului din partea unor partide mici, regionale, inclusiv a separatiştilor catalani.

Datele reprezintă media a zece sondaje de opinie realizate de diferite institute de studii sociologice din Spania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.