X

Extrema-dreaptă germană are un nou inamic politic

Verzii au devenit adversarul principal al partidului de extremă dreapta german Alternativa pentru Germania (AfD), a indicat luni un responsabil al acestei formaţiuni sceptice în privinţa problemelor legate de climă, la o zi după un rezultat nu foarte concludent în alegerile pentru Parlamentul European, la care ecologiştii au înregistrat un scor mult mai bun, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Aceştia sunt principalii noştri adversari, trebuie luaţi foarte în serios, este necesar de luat în serios un adversar cu un astfel de rezultat’, a insistat Jorg Meuthen (foto), cap de listă al extremei drepte germane, care a obţinut 11% din voturi duminică, cu mult în urma Verzilor, care au acumulat 20,5% din sufragii.

Citeşte şi: Jeremy Corbyn vrea alegeri generale sau un nou referendum pentru Brexit

Pentru a explica acest decalaj, el a relevat că partidul său nu s-a făcut auzit, ‘în mod greşit’, pe probleme legate de climă. Aceasta ‘ne-a rănit’, a remarcat el, denunţându-i pe cei care acuză AfD că neagă responsabilitatea umană pentru schimbările climatice.

‘Aceasta vrea să spună că nu dispunem de date certe. Nu voi spune niciodată că nu există schimbare climatică din cauza omului, dar nu am de gând să spun că există una. Spun că avem îndoieli’, a adăugat el.

Meuthen consideră că toate politicile trebuie să respecte principiul ‘beneficiului de pe urma îndoielii’.

De la afluxul migranţilor în 2015, campaniile partidului său s-au axat pe teme antimigraţie şi antiislam, ceea ce i-a permis să ajungă la aproximativ 13% din voturi în alegerile legislative din 2017.

Citeşte şi: ALERTĂ – Liviu Dragnea a fost CONDAMNAT la 3 ani și 6 luni de închisoare cu EXECUTARE

Mai recent, AfD s-a arătat sceptică în domeniul problemelor legate de protejarea climei, pozând în apărător al automobiliştilor, denunţând reducerile emisiilor poluante şi ridiculizând mobilizarea tinerilor în problema privind protecţia mediului înconjurător.

O analiză postelectorală a televiziunii publice ARD arată că, pentru alegătorii din Germania, temerile legate de climă au devenit o prioritate: 46% dintre ei au afirmat că problema a fost centrală în alegerea lor electorală, un salt de 26 de puncte faţă de alegerile europarlamentare din 2014.

Tags: alegeriAlternativa pentru Germania (AfD)extrema dreaptagermaniaParlamentul Europeanverzii
Categorii: Diaspora