Extrema dreaptă impune condiţii pentru a guverna cu reprezentanţii antisistem în Italia

Publicat:

Liga (extremă dreapta) a impus condiţii în domeniile luptei împotriva imigraţiei şi relaţiilor cu Uniunea Europeană (UE) în vederea formării unui Guvern de uniune cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), care a cerut ”câteva zile” în plus pentru a discuta, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Cum suntem în curs de a scrie ceea ce va fi programul Guvernului în viitorii cinci ani, este important s-o facem cel mai bine, iar de aceea am cerut câteva zile în plus”, a declarat luni seara Luigi Di Maio, liderul M5S, la finalul unei întâlniri de 45 de minute cu preşedintele Republicii Sergio Matarella.


Citește și: Turcia şi Africa de Sud îşi recheamă ambasadorii din Israel

Primit un pic mai târziu, după mai multe zile de negocieri intense, liderul Ligii Matteo Salvini (foto) s-a arătat mult mai puţin conciliant.

”Dacă mă duc la Guvern, vreau să fac ceea ce le-am promis italienilor”, a subliniat el, dând asigurări că în măsura în care sondajele îl creditează în scădere, partidul său nu se teme să se întoarcă la urne în cazul unui eşec al negocierilor.

El a cerut, astfel, la Liga să aibă ”mâinile libere” să lupte împotriva imigraţiei clandestine ”şi să garanteze securitatea cetăţenilor” – mai ales printr-o liberalizare a legitimei apărări.

În privinţa UE, ”italienii au votat ca noi să ne ducem la Bruxelles şi Strasbourg pentru ca să punem în centru temele locurilor de muncă ale italienilor, demnitatea muncii, apărarea agriculturii, a «Made in Italy», a pescuitului”, a declarat şeful Ligii, aliata frontului Naţional (FN, extremă dreapta) francez.

”Eu trebuie să deblochez posibilitatea de a cheltui bani care este blocată cu lacăte şi reguli externe”, a insistat el. ”Fie reuşesc să dau viaţă unui guvern care rediscută aceste blocaje, fie acestea sunt nişte himere. Guvernul se va pune în mişcare dacă are mijloacele să acţioneze”.

SALVINI, 37% SAU 17%?

Iar pentru a-şi susţine aformaţiile, el s-a prezentat din nou ca reprezentantul al 12 milioane de alegători ai coaliţiei drepta-extremă dreapta (37% din voturi), în pofida faptului că partenerii săi – Silvio Berlusconi şi partidul său nu l-au urmat.

M5S, primul partid din ţară, cu peste 32% din voturile exprimate, refuză însă orice referire la această coaliţie, subliniind că discută numaicu Liga, care a obţinut însă doar 17% din voturile exprimate în alegerile legislative de la 4 martie.

Citește și: Talibanii atacă violent în Afganistan. Se dau lupte grele la Farah – VIDEO 

De la începutul negocierilor, săptămâna trecută, o sinteză nu este simplă între Ligă – o formaţiune naţionalistă care a obţinut multe voturi în Nord cu promisiunea de a scădea masiv impozitele – şi M5S – mai ambivalentă cu privire la UE şi plesbiscitată în Sud în baza promisiunii unui venit de cetăţean.

Salvini a evocat negocieri ”uneori animate”, Di Maio s-a declarat ”satisfăcut” de atmosfera lor şi de ceea ce M5S ”a obţinut cu privire la venitul cetăţeniei, legea Fornero (reforma pensiilor), tăierile în risipă (…), în lupta împotriva corupţiei, închisoarea pentru cei vinovaţi de evaziune fiscală”.

Iar el a reptat că ”contractul de guvernământ” va fi supus aprobării militanţilor M5S printr-un vot online, potrivit unei proceduri clasice a mişcării, înfiinţate în 2009 din respinegrea clasei politice tradiţionale şi care promovează o formă de democraţie directă prin intermediul Internetului.

El riscă însă să-l vadă respins în cazul în care cedeazăprea mult în faţa Ligii.

În acest context, misterul identităţii viitorului şef al Guvernului a trecut în planul secund.

Fiecare tabără se opune ferm desemnării liderului celeilalte, iar presa a evocat căutarea unei personalităţi compatibile cu cele două, fără să fie legată de unul sau celălalt, susceptibile să reprezinte o autoritate în plan internaţional şi să asigure compatibilitatea tonului eurosceptic al viitorului executiv cu Bruxellesul.

Di Maio a declarat pentru presă că s-a pus de acord cu Salvini să nu dezvpluie vreun nume înainte să fi vorbit cu preşedintele.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.