Extrema dreaptă nu a obținut posturile de preşedinţi ai comisiilor Parlamentului European

Publicat:

Principalele grupuri politice din Parlamentul European au împiedicat miercuri extrema dreaptă să obţină posturile de preşedinte ai comisiilor parlamentare pe care le urmărea, relatează AFP, scrie agerpres.

Grupul Identitate şi democraţie (ID), în care se află eurodeputaţii Adunării Naţionale (RN) a lui Marine Le Pen şi ai Ligii din Italia, vizau, în primul rând, să obţină şefia comisiei pentru agricultură şi pe cea a comisiei pentru afaceri juridice.


Citește și : Prioritățile Ursulei Von der Leyen la șefia Comisiei Europene: statul de drept, migraţia, competitivitatea şi clima

Însă PPE (dreapta), social-democraţii, liberalii din Renew Europe şi Verzii au realizat un “cordon sanitar” pentru a-i bloca pe candidaţii grupului ID.

Franţuzoaica Maxette Pirbakas (RN) nu a obţinut numărul de voturi necesare pentru a obţine preşedinţia comisiei de agricultură, atribuită cu o largă majoritate germanului Norbert Lins (PPE).

În acelaşi mod, francezul Gilles Lebreton (RN) a eşuat în obţinerea preşedinţiei comisiei însărcinate cu afacerile juridice, atribuită britanicei Lucy Nethsingha, membră a grupului Renew Europe.

Este o “negare a democraţiei”, a afirmat Lebreton, declarând că grupului ID, al cincilea ca număr de membri din hemiciclul european, “ar fi trebuit să i se atribuie un număr de posturi de responsabilitate echivalente cu ponderea sa electorală”.

Regula de repartizare a posturilor cheie care este utilizată în Parlamentul European este concepută pentru a reflecta ponderea grupurilor politice. Acestea aplică o formulă matematica complexă aşa-numită “metoda Hondt” pentru a regla respectivul echilibru.

Aplicarea acestei metode i-ar fi permis extremei drepte să obţină cele două posturi de preşedinte de comisii pe care le dorea. Însă principalele grupuri politice din Parlamentul European s-au înţeles să le blocheze drumul în urma votului de confirmare care a avut loc miercuri.

Citește și : Trump: Sancţiunile împotriva Iranului vor fi intensificate ‘substanţial’

Grupurile politice consideră că extrema dreaptă nu are legitimitate să revendice posturi într-o instituţie pe care, potrivit lor, nu o respectă, notează AFP.

Comisiile parlamentare joacă un rol cheie în activitatea PE. Ele sunt în prima linie în negocierile textelor legislative cu Comisia şi statele membrele, înaintea voturilor în sesiune plenară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.