X

Extrema dreaptă este la un pas să intre în Guvernul de la Viena. Negocieri intense pentru formarea noului guvern

Liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), Heinz Christian Strache, a acceptat marţi să participe la negocieri cu Partidul Poporului (OeVP, conservator) al lui Sebastian Kurz, în vederea formării unei coaliţii de guvernare, informează AFP. 

Strache şi-a dat răspunsul la numai trei ore după ce Kurz, câştigătorul alegerilor legislative din 15 octombrie, a propus în mod oficial demararea unor asemenea negocieri, pe care doreşte să le vadă finalizate ‘înainte de Crăciun’.

‘Am acceptat această invitaţie’, a declarat Strache.

Dacă vor reuşi, actualele negocieri guvernamentale vor deschide calea spre revenirea la putere a FPOe, la 17 ani după ce a fost invitat în anul 2000 de un alt conservator, Wolfgang Schussel. La acea dată, o astfel de iniţiativă a provocat nemulţumire pe plan european.

Cu toate acestea, Sebastian Kurz a dat marţi asigurări că ‘o orientare proeuropeană clară’ este absolut necesară pentru a intra în guvernul său.

Kurz şi al său partid creştin-democrat OeVP au câştigat alegerile legislative din 15 octombrie cu 31,5% din voturi, depăşindu-i pe social-democraţi (26,9%) şi pe cei din FPOe (26%).

Tags: extrema dreaptaFPOeHeinz-Christian StracheOeVPSebastian KurzWolfgang Schussel
Categorii: Diaspora