X

Extrema stângă germană se declară pregătită să guverneze cu social-democraţii şi ecologiştii după alegerile din 26 septembrie

Formaţiunea de extremă stânga Die Linke şi-a exprimat luni disponibilitatea de a forma o coaliţie guvernamentală împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD) şi Verzii după alegerile parlamentare din 26 septembrie din Germania, argumentând că le poate oferi celorlalte două partide cea mai bună şansă de a-şi promova politicile sociale, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Ascensiunea în sondaje a SPD a dat naştere discuţiilor despre diverse scenarii pentru formarea guvernului, în contextul în care niciun partid nu este probabil să obţină majoritatea la scrutinul federal din 26 septembrie.

Citește și :  Lovitură de stat în Guineea: președintele Conde a fost arestat

Un sondaj realizat de institutul INSA pentru cotidianul Bild şi publicat luni arată că SPD ar obţine 26% din voturi, blocul conservator 20,5% şi Verzii 15,5%. Liberal-democraţii (FDP) ar urma să ia 12,5% din voturi şi Die Linke 6,5%.

”Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării”, a declarat Dietmar Bartsch, liderul grupului Die Linke din Bundestag.

Candidatul SPD la funcţia de cancelar, Olaf Scholz, actual vicecancelar şi ministru al finanţelor, a anunţat că doreşte să guverneze împreună cu Verzii. Sondajele de opinie sugerează, totuşi, că el va avea nevoie şi de sprijinul unui al treilea partid pentru a avea o majoritate stabilă în parlament.

Citește și : Treizeci de migranţi, blocaţi de o lună la frontiera dintre Belarus şi Polonia

Scholz s-a distanţat în mai multe rânduri de Die Linke, pe care l-a calificat drept un partid nepotrivit pentru a guverna atât timp cât formaţiunea nu se angajează în mod clar faţă de alianţa militară NATO, de parteneriatul transatlantic cu SUA şi de finanţe publice solide.

Die Linke a subliniat că reprezintă cea mai bună şansă pentru SPD şi Verzi pentru a-şi pune în practică politicile, precum creşterea salariului minim naţional, sporirea impozitelor pe veniturile ridicate şi accelerarea trecerii la energia regenerabilă.

Tags: Die LinkegermaniaparlamentareSPD
Categorii: Diaspora