X

Fabiola Gianotti, directorul general al CERN, numită de papa Francisc membru al Academiei Pontificale de Ştiinţe

Fabiola Gianotti, directorul general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară – CERN, a fost numită de papa Francisc în calitate de membru al Academiei Pontificale de Ştiinţe, potrivit unei note publicate marţi de Vatican, relatează EFE, potrivit agerpres.

Fabiola Gianotti s-a născut la Roma, la 29 octombrie 1960. Ea a obţinut un doctorat în fizica experimentală a particulelor la Universitatea din Milano în 1989.

Citește și : Moscova cere Ankarei ‘să nu pună gaz pe foc’ în conflictul din Nagorno-Karabah

În 2009, a devenit şef de proiect pentru programul Atlas, conducând una dintre cele două echipe de cercetători care au lucrat separat pentru a descoperi bosonul Higgs. Alături de colegii săi, Gianotti a detaliat descoperirea particulei numite după fizicianul britanic, care i-a prezis existenţa în 1964, în faţa camerelor de filmat care transmiteau în direct la nivel mondial, în iulie 2012.

În 2016, Fabiola Gianotti a fost numită în postul de director general al centrului de cercetare nucleară CERN de la Geneva, care administrează acceleratorul de particule Large Hadron Collider, devenind prima femeie numită la conducerea unei instituţii de top la nivel mondial în acest domeniu.

Fiziciana, care este o pianistă desăvârşită şi care s-a gândit în trecut să-şi dedice viaţa muzicii, s-a declarat onorată să fie numită în fruntea institutului de cercetare de la graniţa franco-elveţiană, care reuneşte circa 10.000 de savanţi.

Citește și : Autoritățile din Kuweit DEZMINT decesul emirului Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah

Fabiola Gianotti este membru în numeroase comitete ştiinţifice internaţionale şi în comitetul de consiliere al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ea deţine mai multe doctorate honoris causa şi a primit numeroase premii internaţionale. De-a lungul carierei sale, a publicat ca autoare sau coautoare mai multe cărţi de specialitate.

O pleiadă întreagă de savanţi de renume mondial au fost numiţi de-a lungul anilor membri ai Academiei Pontificale de Ştiinţe, printre care Max Planck, Ernest Rutherford, Alexander Fleming, George Emil Palade, Niels Bohr şi Stephen Hawking. Prezenţa unor astfel de personalităţi în rândurile academicienilor pontificali este o dovadă a prestigiului mondial de care se bucură Academia Vaticanului, supranumită “Academia lui Dumnezeu”.

Tags: CERNFabiola GianottiMilanoPapa Franciscvatican
Categorii: Diaspora