Facebook a închis conturile a cel puţin două media de stat afgane, controlate de talibani

Publicat:

Reţeaua de socializare Facebook a anunţat joi că a închis conturile a cel puţin două media de stat afgane, invocând necesitatea de a se conforma legii americane care îi clasează pe talibani printre organizaţiile teroriste, relatează AFP, potrivit agerpres

Talibanii folosesc în mare măsură reţele de socializare precum Facebook sau Twitter de când au preluat puterea în august 2021 şi exercită un control strict asupra instituţiilor media publice afgane.


Citește și : Rusia a încălcat grav dreptul internaţional şi dreptul umanitar în Ucraina (raport)

Grupul public de radio-televiziune RTA şi agenţia de presă de stat Bakhtar au acuzat joi faptul că le-au fost închise conturile de Facebook.

“Talibanii sunt sancţionaţi ca organizaţie teroristă, pe baza legii americane, şi li se interzice să folosească serviciile noastre”, a explicat, într-o declaraţie scrisă pentru AFP, un purtător de cuvânt al Meta, compania-mamă a Facebook.

“Închidem conturile deţinute de talibani sau în numele lor şi interzicem orice elogiu, sprijin sau reprezentare a lor”, a adăugat el.

Meta nu a divulgat lista de companii afgane interzise astfel, în timp ce conturile de Facebook ale anumitor media private păreau să funcţioneze normal joi.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a criticat această interdicţie, care, în opinia sa, demonstrează “nerăbdarea şi intoleranţa” Facebook.

“Sloganul ‘Libertate de expresie’ este folosit pentru a păcăli celelalte ţări”, a scris el pe Twitter.

Directorul RTA, Ahmadullah Wasiq, a precizat într-un mesaj video că paginile în limbile dari şi paştună ale organziaţiei sale au fost închise pe Facebook şi Instagram, reţea deţinută de asemenea de Meta, “din motive necunoscute”.

“RTA este o instituţie naţională, vocea naţiunii”, a declarat el, exprimându-şi regretul pentru această decizie.

Bakhtar a cerut de asemenea reţelei Facebook să reconsidere decizia, precizând pe Twitter că “singurul obiectiv al acestei agenţii de presă este să transmită publicului său informaţii exacte, în timp util şi complete”.

Citește și : Risc de crize climatice ‘în cascadă’ pentru marile ţări emergente

Joi, hashtag-ul ‘#BanTaliban’ (‘#InterziceţiTalibanii’) era popular pe Twitter, mii de utilizatori cerând ca şi această reţea de socializare să blocheze conturile talibanilor.

Talibanii figurează pe lista organizaţiilor teroriste a Trezoreriei SUA, însă nu sunt clasaţi ca organizaţie teroristă străină de Departamentul de Stat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden: ‘Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin’

Biden: 'Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin' Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune...

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis Premierul populist slovac Robert Fico, rănit într-un atentat...

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA "Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte...

Reformistul Massoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului

Reformistul Massoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului Candidatul reformist Massoud Pezeshkian a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, devansându-l pe ultraconservatorul Said...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.