X

Facturile pentru căldură – o necunoscută pentru unii consumatori

Facturile pentru căldură – o necunoscută pentru unii consumatori

Unii consumatori, în special, cei care locuiesc la bloc, nu cunosc încă mecanismul în conformitate cu care li se atribuie plata pentru un anumit volum de agent termic pretins consumat.

Citește și: Consilierii „care nu ascultă de mamman” sunt invitați la ședință

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, facturile la energia termică este un subiect care  „a surprins și a deranjat mai mulți oameni” în ultima perioadă.

În continuare, întreprinderilor de profil li s-a solicitat  să explice public ce factori au stat la baza cifrelor din facturile pentru căldură. La fel, fiecare consumator poate obține, la solicitare, informații despre modul cum s-a calculat factura pentru apartamentul său, ca să verifice dacă s-au luat în calcul corect particularitățile blocului și apartamentului corespunzător.

Facturile pentru căldură – o necunoscută pentru unii consumatori

De menționat că repartizare a căldurii în interiorul blocului ține de gestionarul fondului locativ, care este liber să decidă, de comun cu locatarii, asupra metodologiei de calcul, în baza datelor indicate de contorul de bloc.

„Termoelectrica și CET Nord vor încasa strict valoarea gigacaloriilor livrate la peretele blocului, în baza datelor contorului. Cum corect a menționat unul din petiționari, în același bloc sunt apartamente care stau cu geamurile deschise, în timp ce alții primesc insuficientă căldură. Corectitudinea repartizării căldurii între apartamente depinde de calitatea datelor privind starea reală a sistemului de încălzire din bloc, pe care o cunoaște cel mai bine gestionarul blocului locativ (asociația de proprietari, IMGFL, etc). În acest sens, rolul gestionarilor fondului locativ este determinant”, a explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În același timp, referindu-se la valoarea compensației în facturi, Parlicov precizează că, în acest an,  compensații sunt alocate doar din partea Guvernului, iar compensațiile acordate de municipalitatea Chișinăului, în mărime de până la 40% din factură, au fost anulate.

„Spre exemplu, în decembrie 2022, un apartament de 65,3 m2 a primit factura de 3767,5 lei, compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice de 2207,02 lei și din bugetul municipal – de 1285 lei, într-un final plătind doar 275 de lei”, a calculat Parlicov explicând de unde vine șocul unora în ceea ce privește facturile.

Ministerul de profil a solicitat întreprinderilor energetice să creeze mecanisme de examinare individuală a fiecărui caz, inclusiv cu posibilitatea de a recalcula facturile în baza datelor corectate privind starea sistemului de încălzire din bloc.

În același timp, directorii de întreprinderi își vor asuma să explice funcționarea acestor mecanisme.

Tags: agent termiccompensatii caldurafacturi la calduraVictor Parlicov
Știrile zilei