X

Familia jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh, împuşcată mortal în Cisiordania, vrea să se întâlnească cu Biden

Familia jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, împuşcată mortal în luna mai în timpul unui raid israelian în Cisiordania ocupată, a anunţat vineri că vrea să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden cu prilejul viitorului său turneu în Orientul Mijlociu, denunţând concluziile anchetei americane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui american scrisă de Anton Abu Akleh, fratele corespondentei vedetă a Al-Jazeera, se menţionează că familia victimei “se simte trădată de răspunsul lamentabil” al administraţiei americane privind circumstanţele morţii jurnalistei.

Citește și : Peskov: Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în Ucraina

Familia Abu Akleh doreşte să se întâlnească cu Joe Biden “cu prilejul viitoarei sale vizite în regiune pentru a-i comunica direct preocupările şi dorinţele lor”.

Shireen Abu Akleh a fost împuşcată mortal în timp ce relata, pe 11 mai, despre o operaţiune militară israeliană la Jenin, în Cisiordania ocupată.

Autorităţile de la Ramallah, care au refuzat să predea proiectilul armatei israeliene, l-au încredinţat în cele din urmă americanilor pentru expertiză, după ce aceştia s-au angajat să-l returneze palestinienilor. Deşi Washingtonul a anunţat că a examinat glonţul, armata israeliană a dat asigurări că a participat la expertiza balistică.

Luni, Departamentul de Stat a afirmat că jurnalista a fost “cel mai probabil” ucisă de un tir provenind dinspre o poziţie israeliană, excluzând însă un tir deliberat.

“Acţiunile administraţiei dvs demonstrează o intenţie aparentă de a submina eforturile noastre în favoarea dreptăţii”, scrie fratele jurnalistei, acuzând Washingtonul că vrea “să disculpe forţele israeliene”.

Biden este aşteptat între 13 şi 15 iulie în Israel şi în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel de peste jumătate de secol.

Citește și : Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timpul unui miting

După moartea lui Shireen Abu Akleh, echipată cu o vestă antiglonţ cu menţiunea “presă” şi cu o cască, Autoritatea Palestiniană a acuzat imediat armata israeliană că a ucis-o, însă Israelul a respins mereu această acuzaţie.

Pe 24 iunie, Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului a ajuns la concluzia că responsabilitatea revine armatei israeliene, excluzând însă, ca şi SUA, un tir deliberat.

Tags: Al-JazeeracisiordaniaJoe BidenOrientul MijlociuShireen Abu Akleh
Categorii: Sinteze