X

Familia lui Carlos Ghosn, şeful Renault-Nissan, sesizează ONU, argumentând că Japonia nu îi respectă drepturile

Familia lui Carlos Ghosn, aflat în detenţie de peste trei luni în Japonia, a depus o reclamaţie la Naţiunile Unite, argumentând că drepturile fundamentale ale fostului director general al companiilor Renault şi Nissan nu sunt respectate, informează site-ul cotidianului Le Figaro, potrivit Mediafax.

“Am luat decizia de a sesiza instanţele ONU care au rolul să asigure respectarea drepturilor fundamentale”, anunţă familia lui Carlos Ghosn într-un comunicat transmis de avocatul François Zimeray.

Citește și : Putin suspendă participarea Rusiei la Tratatul INF

“Sunt peste 100 de zile de când Carlos Ghosn este închis în Japonia, într-un penitenciar de tipul celor din Evul Mediu”, precizează avocatul.

Conform presei, Carlos Ghosn este acuzat că nu a declarat compensaţii în valoare de 44 de milioane de dolari în ultimii cinci ani. Dar compania Nissan ar fi avut obligaţia de a raporta compensaţiile în documentele financiare publice. Nissan susţine că un alt membru al conducerii, americanul Greg Kelly, a coordonat planul de compensare. O altă acuzaţie vehiculată este că Ghosn a folosit fonduri ale companiei pentru a cumpăra reşedinţele în care locuia în Rio de Janeiro şi Beirut. Compania Nissan ar trebui să ştie dacă acestea sunt locuinţe ale firmei sau personale. O sursă apropiată de familia Ghosn afirmă că managerul nu este proprietarul caselor.

Citește și : Kazahstanul își va reduce exporturile de petrol în acest an

Carlos Ghosn, fostul director general al companiei Nissan, se află în arest preventiv în Japonia deşi nu a fost încă inculpat, o situaţie ce ridică semne de întrebare privind procedurile judiciare, scria la sfârşitul anului 2018 publicaţia The Wall Street Journal, evocând ipoteza unui plan de blocare a fuziunii cu Renault.

Tags: BeirutCarlos GhosnJaponiaNissanONURenaultRio de Janeiro
Categorii: Știrile zilei