Familia motociclistului ucis de o americancă dă în judecată Foreign Office

Publicat:

Părinţii adolescentului britanic Harry Dunn, mort în august într-un accident de motocicletă în care este considerată suspectă soţia unui diplomat american, au iniţiat o acţiune în justiţie împotriva Ministerului britanic de externe (Foreign and Commonwealth Office, FCO) şi ministrului de externe Dominic Raab, informează joi BBC şi Press Asssociation, potrivit agerpres.

Familia tânărului consideră că “interpretarea dată de către FCO legislaţiei şi tratatului privind imunitatea diplomatică este absurdă în practică şi greşită din punct de vedere legal”, a explicat un reprezentant al familiei Dunn, Radd Seiger.


Citește și: Manifestanții din Chile au luat cu asalt cel mai mare mall din Capitală – VIDEO

Harry Dunn, un tânăr de 19 ani, a decedat la 27 august în urma coliziunii motocicletei sale cu un automobil în apropierea bazei aeriene RAF Croughton, din Northamptonshire, care este folosită de armata americană. Departamentul de Stat a confirmat că la volanul maşinii se afla Anne Sacoolas, soţia unui diplomat aflat în misiune în Marea Britanie, şi că femeia a părăsit Marea Britanie la scurt timp după accident, folosindu-se de imunitatea diplomatică.

Plecarea sa a declanşat o dispută diplomatică între Londra şi Washington cu privire la revenirea suspectei în Marea Britanie pentru anchetă.

Radd Steiger a menţionat că acţiunea introdusă miercuri împotriva FCO ar putea costa familia Dunn până la 50.000 de lire, în cazul în care ministerul de externe face apel şi cazul ajunge la Curtea Supremă.

Familia tânărului decedat susţine că a avut acces la “convenţii secrete” între Londra şi Wahsington care conferă protecţie legală personalului SUA din domeniul informaţiilor în misiune la bază şi că aceste documente nu fac nicio referire la imunitatea membrilor de familie ai respectivilor angajaţi americani.

Luni seara, şeful diplomaţiei britanice a fost huiduit la sosirea sa la o dezbatere electorală, la o biserică într-o suburbie din sud-vestul Londrei, după ce a refuzat să stea de vorbă cu Tim Dunn, tatăl tânărului decedat în accident.

Citește și: Trump semnează legile care protejează protestatarii din Hong Kong. Reacția Chinei nu se lasă așteptată

După ce Raab i-a reproşat lui Dunn că “nu este acceptabil” să discute în faţa camerelor şi a intrat în sala de dezbatere, Dunn şi un grup de susţinători ai săi au vrut să intre şi ei, dar nu li s-a permis accesul, invocându-se reglementările în materie de protecţie împotriva incendiilor, drept care au aşteptat până la finalul dezbaterii, huiduindu-l pe ministrul de externe la plecarea sa.

Un purtător de cuvânt al Foreign Office a ţinut să asigure că instituţia sa are “cea mai profundă simpatie pentru familia lui Harry” şi că face în continuare “tot posibilul pentru a se face dreptate” în acest caz, reiterând însă că “persoana implicată (soţia diplomatului) avea imunitate diplomatică în Marea Britanie, în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.