X

Familia regală britanică încheie un an plin de evenimente, iar 2023 se anunţă la fel de memorabil

Anul care se încheie va rămâne consemnat drept unul dintre cele mai pline de evenimente din istoria familiei regale britanice, marcat de decesul reginei Elisabeta a II-a la câteva luni după ce şi-a celebrat domnia record de şapte decenii, dar 2023 s-ar putea dovedi la fel de memorabil, relatează Reuters, potrivit agerpres.

În februarie, regina Elisabeta a II-a, care a doborât aproape toate recordurile pentru un monarh aparţinând unei dinastii cu o istorie de peste 1.000 de ani începând de la cucerirea normandă, a împlinit 70 de ani de domnie, aniversare marcată prin patru zile de festivităţi naţionale desfăşurate la începutul verii.

Citește și : Armata poloneză are în vedere să convoace circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

Existau însă deja semnale care sugerau o deteriorare a stării de sănătate a suveranei. Apariţiile sale publice au devenit rare, iar regina a participat la doar două dintre evenimentele din cadrul Jubileului de Platină.

Pe 8 septembrie, la doar două zile după ce a fost imortalizată cu prilejul învestirii celui de-al 15-lea prim-ministru din timpul domniei sale, Elisabeta a II-a, singurul monarh pe care cei mai mulţi dintre britanici l-au cunoscut – şi care pentru restul lumii era pur şi simplu ”Regina” – s-a stins din viaţă la reşedinţa din Scoţia. Cauza morţii a fost bătrâneţea, potrivit certificatului de deces.

Semnificaţia domniei Elisabetei a II-a

În epoca contemporană, Elisabeta a II-a nu a avut rival – a fost un lider care s-a întâlnit cu aproape toate personalităţile globale de după Al Doilea Război Mondial, iar longevitatea sa ca şefă a unui stat mare a fost depăşită doar de Ludovic al XIV-lea al Franţei, care a murit în 1715.

A marcat sfârşitul unei ere nu doar pentru naţiunea britanică, ci şi pentru familia regală. Fiul ei a devenit în mod automat rege, sub numele Charles al III-lea, şi, în acord cu una dintre ultimele dorinţe ale reginei Elisabeta a II-a, cea de-a doua soţie a acestuia a devenit regină consoartă.

Una dintre primele măsuri luate de noul monarh, cel de-al 41-lea după Wilhelm Cuceritorul, a fost să acorde fiului cel mai mare şi moştenitorul tronului, William, şi soţiei lui, Kate, titlurile de prinţ şi prinţesă de Wales, titulatură deţinută anterior de regretata prinţesă Diana.

Succesul Elisabetei a constat în a conduce monarhia către modernitate, gestionând numeroasele crize care s-au abătut asupra familiei ei. Acum însă, când familia regală priveşte către un viitor fără Elisabeta, se ivesc câţiva nori întunecaţi la orizont.

Ce va aduce 2023?

Prinţul Andrew, fratele lui Charles, rămâne persoana non grata după ce a fost vizat de un proces pentru abuzuri sexuale în Statele Unite, care s-a încheiat în urma unui acord cu victima. Există de asemenea bănuieli, şi chiar o anchetă a poliţiei, referitoare la sume de bani care ar fi ajuns la organizaţiile caritabile ale lui Charles în schimbul unor favoruri.

Scandalul care a marcat cel mai mult casa regală a fost ruptura de familie a fiului cel mic al lui Charles, prinţul Harry, şi a soţiei lui, Meghan, care în prezent locuiesc în California, precum şi criticile pe care aceştia le-au adus familiei regale.

Pe 10 ianuarie, va fi publicat ”Spare” – un memoir semnat de Harry în care prinţul îşi spune povestea cu ”o sinceritate de neclintit şi fără ocolişuri”, potrivit editorului volumului.

Interviul acordat de Harry şi Meghan realizatoarei americane de televiziune Oprah Winfrey în martie 2021 a destabilizat familia regală, care aşteaptă cu nelinişte să vadă dacă volumul de memorii conţine şi alte dezvăluiri acuzatoare.

Cel mai important eveniment al anului 2023 va fi încoronarea regelui Charles – un eveniment solemn şi religios condus de arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al comunităţii anglicane. Va include spectacole populare şi tradiţii care datează de mai multe secole şi va fi a doua ceremonie de încoronare televizată după cea a mamei sale în 1953.

În contextul crizei costului vieţii cu care se confruntă Marea Britanie, ceremonia va avea o amploare diminuată, membrii familiei regale fiind conştienţi că nu trebuie să pună în scenă un spectacol excesiv de grandios. În acelaşi context, William nu are planificată o ceremonie grandioasă pentru a-şi primi formal titlul de prinţ de Walles, aşa cum a făcut tatăl lui în 1969.

Citește și : Papa Francisc a început să plângă când a menţionat suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni

Charles, în vârstă de 74 de ani, va fi încoronat rege nu doar al Marii Britanii, ci şi a altor 14 teritorii printre care Australia, Canada şi Noua Zeelandă. Multe state din regiunea Caraibilor, printre care Jamaica, Antigua şi Barbuda şi Bahamas, şi-au anunţat intenţia de a renunţa la monarhie.

Indiferent dacă nota dominantă a anului 2023 va fi ceremonia de încoronare, disputele interne de familie sau pierderea unor teritorii, aceasta va da probabil tonul pentru întreaga domnie a lui Charles.

Tags: CharlesElisabeta a II-aLudovic al XIV-leascotia
Categorii: Diaspora