Familia social-democrată europeană se reuneşte vineri la Paris

Publicat:

Familia social-democrată europeană se reuneşte vineri la Paris, cu ambiţia de a propulsa o nouă generaţie de lideri, proeuropeni şi de stânga, care înţeleg să nu lase să se instaleze o confruntare binară între adepţii europenismului şi cei ai suveranismului, informează AFP, scrie agerpres.

Noul premier spaniol Pedro Sanchez, fostul premier al regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette, comisarul european Pierre Moscovici, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Udo Bullmann -între alţii – se vor reuni la invitaţia socialiştilor francezi.


Citește și  : Rusia: INCENDIU la un mall din centrul Moscovei

Tema reuniunii este ecologia, dar şi problema migranţilor, şi mai general orientarea politicii europene, cu mai puţin de un an înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Obiectivul pe care şi-l propun participanţii este să arate că “social-democraţia se trezeşte”, cu “profunda reînnoire a conducerilor partidelor”, a explicat pentru AFP primul secretar al Partidului Socialist francez, Olivier Faure, ales în urmă cu trei luni.

“Este o nouă generaţie care are voinţa de a nu rămâne fără iniţiativă”, la ora în care “puţine ţări sunt ocolite de valul naţionalist”, subliniază Faure, care s-a întâlnit la începutul săptămânii la Berlin cu omologul său german Andrea Nahles.

Aceşti conducători intenţionează în special “să restaureze clivajul dreapta/stânga”, întrerupând practica europeană care a privilegiat mult timp căutarea consensului între PPE şi PSE, cu riscul unei “nediferenţieri” care , potrivit lui Faure, a favorizat “forţele populiste”.

“Trebuie să repolarizăm dezbaterea şi să fim în situaţia de a oferi o alternativă. Nu trebuie să lăsăm să se instaleze dezbaterea pe care o instalează Emmanuel Macron între proeuropeni şi suveranişti”, afirmă deputatul de 49 de ani.

Citește și  : Un nou armistiţiu în estul Ucrainei va intra în vigoare duminică (Kiev)

Pierzând teren în Europa, unde nu mai guvernează decât în câteva state, după ce au condus 13 ţări din 15 în anii 1990, social-democraţii europeni şi-au recăpătat un pic speranţa la 1 iunie, odată cu accederea în funcţia de premier al Spaniei a liderului PSOE, Pedro Sanchez.

“Într-un moment de siderare legată de situaţia franceză şi de creşterea populiştilor în Italia, iată că este stânga care reia frâiele puterii în Spania şi care reuşeşte să impună în dezbaterea europeană o altă viziune a problemei migranţilor, primind la Valencia nava Aquarius, ceea a fost o formidabil de bună veste”, a spus Faure.

Social-democraţii susţin că reprezintă a doua mare familie politică europeană, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron le apare ca “izolat”.

“PSE este singura forţă politică capabilă să creeze condiţiile unei alternative proeuropene, sociale şi ecologice”, se mândreşte Faure.

Social-democraţii vor avea totuşi de înfruntat în acest spaţiu concurenţa ecologiştilor europeni şi cea a “Primăverii europene”, impulsionate de fostul ministru grec al finanţelor, Yanis Varoufakis, asociat în Franţa cu Benoit Hamon şi mişcarea sa Generations.

Liderul stângii radicale în Franţa, Jean -Luc Melenchon, pare şi el să vrea să se orienteze spre “Alter-Europa”, făcându-se vârful de lance al unei “alternative europene” împreună cu prietenii săi ‘Maintenant le peuple’ (“Acum poporul”).

Citește și  : Rusia și SUA au ajuns la un acord privind organizarea unui summit Putin-Trump într-o țară terță

Formată din mişcările Franţa nesupusă, Podemos, din Spania şi Bloco de Esquerda, din Portugalia, platforma s-a extinse miercuri la Bruxelles cu Alianţa roşu-verde daneză, Partidul de stânga suedez şi Alianţa stângii finlandeze.

Delegatul general al partidului prezidenţial La Republique en Marche, Christophe Castaner, şi-a continuat la rândul său în cursul săptămânii un turneu european destinat să refacă alianţe în jurul proiectului “progresist” promovat de Emmanuel Macron.

El s-a aflat luni la Madrid alături de preşedintele partidului centrist Ciudadanos, Albert Rivera, după ce i-a întâlnit la 15 iunie în Italia pe reprezentanţii Partidului Democrat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.