Familiile japonezilor DISPĂRUŢI în Coreea de Nord sesizează Tribunalul Penal Internaţional

Publicat:

Familiile japoneze convinse că apropiaţii lor dispăruţi au fost răpiţi de Coreea de Nord îşi doresc ca Tribunalul Penal Internaţional să ancheteze aceste cazuri şi să îl condamne pe liderul nord-coreean, a transmis vineri o asociaţie de sprijin. 

Familiile unor dispăruţi şi cei care le susţin vor depune săptămâna viitoare o solicitare pentru a cere “o condamnare împotriva liderului (nord-coreean) Kim Jong-Un, precum şi o anchetă” asupra suspiciunilor de răpire a cel puţin o sută de japonezi, a spus pentru AFP un responsabil al asociaţiei, Kazuhiro Araki, relatează agerpres.


Coreea de Nord a recunoscut în 2002 răpirea a 13 japonezi cu scopul de a-i învăţa pe spionii săi limba şi obiceiurile japoneze, însă guvernul japonez estimează la cel puţin 17 numărul persoanelor răpite. La o lună după această mărturisire, cinci au primit permisiunea de a se întoarce în Japonia. Phenianul afirmă că ceilalţi opt japonezi au murit, dar nu a furnizat probe.

O asociaţie de susţinere a familiilor estimează că dispariţia a circa 470 de japonezi ar putea avea legătură cu Coreea de Nord.

În solicitare se afirmă că “un procent deloc neglijabil” de persoane răpite sunt încă în viaţă şi că “libertatea lor este sever limitată”, a relatat agenţia de presă japoneză Kyodo. Guvernul japonez spune că este în “strânsă cooperare” cu familiile în legătură cu această iniţiativă.

Un raport al ONU din 2014 privind drepturile omului în Coreea de Nord estimează că 200.000 de persoane din alte ţări au fost răpite.

Majoritatea sunt sud-coreeni blocaţi în Nord după divizarea ţării şi Războiul din Coreea din 1950-1953. Alte câteva sute de persoane, printre care femei din Liban, Thailanda, Malaezia, Singapore, România şi Franţa, au fost răpite sau au dispărut în timp ce se aflau în vizite în Coreea de Nord între 1960 şi 1980, precizează raportul ONU.

Mai recent, Coreea de Nord a răpit de asemenea în Coreea de Sud şi în China mai mulţi dintre proprii săi cetăţeni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.