Familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie nu pot confisca activele îngheţate ale Băncii centrale afgane

Publicat:

Familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 nu vor putea confisca activele îngheţate ale Băncii centrale afgane, a decis marţi un judecător federal din New York, informează AFP, potrivit agerpres.

Cele 3,5 miliarde de dolari păstrate într-o filială din New York a Rezervei Federale americane au fost îngheţate la 15 august 2021, ziua în care talibanii au intrat în Kabul şi guvernul afgan susţinut de SUA a fost înlăturat.


Citeşte şi: Un spital din 10 a fost avariat în Ucraina în timpul războiului – Black News

Familiile unora dintre victimele de la 11 septembrie care, cu ani în urmă, au câştigat un proces contra talibanilor au cerut între timp confiscarea acestor fonduri pentru onorarea hotărârii.

Judecătorul George Daniels a concluzionat însă marţi că tribunalele federale nu au competenţa de a confisca aceste fonduri.

‘Creanţierii judiciari au dreptul (de a percepe sumele datorate în baza hotărârii pronunţate) însă nu o pot face cu fondurile Băncii centrale a Afganistanului’, a explicat judecătorul într-un document de 30 de pagini.

‘Talibanii, ci nu fosta republică islamică Afganistan sau poporul afgan, trebuie să plătească pentru responsabilitatea talibanilor în atentatele de la 11 septembrie’, a notat el.

Potrivit judecătorului federal, Constituţia ‘împiedică’ de asemenea acordarea acestor active familiilor, întrucât aceasta ar însemna recunoaşterea talibanilor drept guvernul legitim al Afganistanului. Or, niciun stat nu a recunoscut ca legitim guvernul talibanilor de când aceştia au preluat controlul la Kabul în 2021.

Citeşte şi: 8 milioane de ucraineni au fugit de război în toată Europa – Black News

Decizia judecătorului Daniels, aliniată la recomandarea emisă în 2022 de un alt magistrat, constituie o lovitură grea pentru familiile unor victime şi companiile de asigurări care au procedat la plata de despăgubiri în urma atentatelor.

După îngheţarea a 7 miliarde de dolari de active ale Băncii centrale afgane de către Washington, preşedintele Joe Biden a făcut public în 2022 un proiect de împărţire a acestei sume, o jumătate urmând să fie dedicată ajutorului umanitar pentru Afganistan, iar cealaltă jumătate despăgubirii familiilor victimelor de la 11 septembrie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.