X

Familiile victimelor exploziei din portul Beirut dau un ultimatum guvernului libanez

Familii ale victimelor exploziei catastrofale de acum un an din portul Beirut s-au angajat luni să se facă dreptate cu orice preţ şi au dat guvernului un ultimatum pentru a ridica imunitatea oficialilor responsabili, transmite dpa, potrivit agerpres.

Ibrahim Hoteit, reprezentant al victimelor exploziei din 4 august 2020, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că oficialii libanezi au la dispoziţie “30 de ore pentru a vedea ce vor să facă cu problema imunităţii”.

Citeşte şi: Noi arestări după tentativa de lovitură de stat din Madagascar – Black News

Explozia, provocată de un importat stoc de azotat de amoniu depozitat necorespunzător, a ucis peste 190 de oameni şi a rănit alte 6.000. În acelaşi timp, mari părţi din port şi zonele învecinate au fost devastate, iar aproximativ 300.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele.

Hoteit a menţionat că, potrivit cifrelor grupului său, 218 persoane au fost ucise în explozie.

Deflagraţia a generat indignare împotriva clasei politice din Liban, acuzată de neglijenţă, determinându-l pe premierul Hassan Diab să demisioneze pe 10 august.

“Unde suntem astăzi, după un an de răbdare, în speranţa că se va face dreptate şi adevărul va ieşi la lumină?”, a întrebat Hoteit în faţa presei.

Acesta a acuzat totodată guvernul că tergiversează ridicarea imunităţii de care se bucură oficialii libanezi în efortul de a se proteja reciproc.

Citeşte şi: ATAC terorist în Niger! 15 militari au fost ucişi şi alţi şase sunt ‘daţi dispăruţi’ – Black News

Autorităţile libaneze nu au dat încă o explicaţie clară despre cum a ajuns azotatul de amoniu în portul Beirut sau cine l-a adus în ţară.

Hoteit a avertizat luni că în scurt timp abordarea grupului său va înceta să mai fie “paşnică”.

Luna trecută, un judecător libanez care investighează explozia a anunţat proceduri legale împotriva mai multor politicieni şi responsabili cu securitatea, inclusiv premierul interimar Diab.

Tags: BeirutexplozieHassan DiabIbrahim HoteitLibanport
Categorii: Știrile zilei