FĂRĂ noi alegeri în Irlanda de Nord în acest an, anunţă guvernul britanic

Publicat:

Guvernul Regatului Unit nu va convoca noi alegeri în Irlanda de Nord înainte de sfârşitul anului şi va anunţa cum intenţionează să procedeze după aceea săptămâna viitoare, a declarat vineri ministrul britanic pentru regiune, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Irlanda de Nord s-a aflat fără un guvern local funcţional din februarie când Partidul Unionist Democrat (DUP) probritanic a început un boicot al adunării legislative regionale pentru a protesta faţă de aranjamentele comerciale post-Brexit.


Citeşte şi: Netanyahu REVINE şi consecinţele sunt SEISMICE – Black News

Termenul limită pentru formarea unui guvern care să partajeze puterea în urma alegerilor din mai a trecut acum o săptămână. Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord Chris Heaton-Harris a declarat că a rămas obligat conform “legislaţiei actuale” să convoace noi alegeri în 12 săptămâni.

După ce principalele partide politice din Irlanda de Nord au spus că nu se aşteptau la un nou vot pentru a ieşi din impas, Heaton-Harris a declarat că a ascultat “preocupările sincere” din toată regiunea despre impactul şi costul alegerilor în acest moment.

“Săptămâna viitoare voi face o declaraţie în parlament pentru a prezenta următorii mei paşi”, a indicat el într-un comunicat.

După întâlnirea cu Heaton-Harris mai devreme în această săptămână, ministrul irlandez de externe Simon Coveney s-a referit la perspectiva ca Londra să schimbe legea pentru a amâna şi mai mult alegerile.

În virtutea acordului de pace din Vinerea Mare din 1998 ce a pus capăt în mare parte vărsării de sânge sectare în regiune după trei decenii, naţionaliştii şi unioniştii sunt obligaţi să împartă puterea într-un guvern intercomunitar.

Adunarea legislativă de asemenea nu s-a reunit timp de trei ani între 2017 şi 2020 într-un impas similar.

Sinn Fein a înlocuit DUP ca cel mai mare partid al regiunii pentru prima dată la alegerile din mai, un progres simbolic pentru naţionalismul irlandez.

Citeşte şi: Greta Thunberg: ‘Este timpul să transformăm sistemul capitalist opresiv și rasist al Occidentului! – Black News

DUP a declarat că nu se va alătura unui nou guvern până când nu sunt retrase controalele introduse la unele mărfuri care se duc în Irlanda de Nord din Marea Britanie.

Discuţiile tehnice au fost reluate recent pentru prima dată în şapte luni privind protocolul asupra Irlandei de Nord, partea din acordul Brexit ce a impus controalele. Coveney a spus săptămâna aceasta că un acord este posibil până la sfârşitul anului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.