Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

Publicat:

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

O întrerupere de sarcină este posibilă în Republica Moldova fără nici măcar să consulți un medic. Anticoruptie.md a identificat farmacii care eliberează medicamente pentru provocarea unui avort fără rețete, contrar legii.  

În timp ce importurile de astfel de comprimate a crescut cu peste 100% în ultimii doi ani, statisticile oficiale ale Ministerului Sănătății indică o scădere treptată a numărului de persoane care recurg la această metodă de întrerupere a sarcinii. Nu e exclus că aceste discrepanțe au apărut pentru că, în multe farmacii, medicamentele de acest gen sunt vândute ca banală pastilă pentru durerea de cap.


Orice femeie din Republica Moldova, care dispune de 300 de lei și s-a pomenit în fața unei sarcini pe care nu dorește să o păstreze, poate achiziționa cu ușurință medicamentele din farmaciile comunitare. Astfel, întreruperea sarcinii poate fi provocată fără monitorizarea necesară a unui specialist în domeniu, punând în pericol sănătatea și chiar viața femeii.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

Avortul medicamentos este o procedură de întrerupere a sarcinii folosind medicamente, fără intervenție chirurgicală. De obicei, se efectuează în primele săptămâni de sarcină (până la 10 săptămâni).

 Această metodă constă din două etape: la prima etapă se administrează pastilele pentru sarcina nedorită, ce împiedică dezvoltării oului fetal, la cea de a două – se administrează preparatul, ce provoacă contractarea uterului şi expulsia de sine stătătoare a sarcinii.

Doar 6 farmacii din zece au refuzat să vândă medicamentul

Pentru a înțelege amploarea fenomenului vânzării de prepatrate pentru avortul medicamentos fără prescripția medicului, am decis să facem un raid prin farmaciile Chișinăului.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

 

La șase din cele zece farmacii mi s-a refuzat categoric vânzarea medicamentului, farmaciștii explicând că administrarea acestuia fără supraveghere medicală este extrem de periculoasă și poate duce la complicații severe, așa cum ar fi o hemoragie masivă. La alte două farmacii, mai exact la „Farmacia familiei” și la „Felicia” angajații au fost inițial dispuși să-mi ofere medicamentul, însă, în ultimul moment, s-au răzgândit. Cel mai probabil, după ce au observat că filmez cu telefonul.

 

În schimb, la celelalte două farmacii pe care le-am vizitat, doamnele în halate albe păreau nerăbdătoare să scape cât mai repede de cutiile cu pricina. Am recunoscut deschis că nu dețin rețetă, însă mi s-a spus că acest lucru nu reprezintă o problemă în cazul uneia dintre farmacii. În a doua situație, farmacista de la „Apoteca” s-a arătat gata să vândă medicamentul fără prescripția medicului.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

Mai mult ca atât, doamna nu a explicat care este modul de administrare, nu a avertizat cu privire la posibilele reacții adverse și nu mi-a sugerat să consult un medic specialist.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

Juristul rețelei de farmacii „Apoteka”, Mihail Ulinici, a explicat că ar fi vorba despre un accident regretabil, confirmând că preparatul Medabon nu poate fi vândut fără prescripția medicului. Acesta m-a anunțat că a fost inițiată o anchetă internă pe cazul dat.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

Comercializarea fară rețetă este interzisă

Mariana Jitaru, consultantul principal din cadrul Direcției politici în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale a Ministerului Sănătății, a confirmat pentru portalul Anticoruptie.md că preparatele prevăzute pentru avortul medicamentos nu sunt incluse în Lista medicamentelor pasibile spre eliberare din farmacii fără reţetă, ceea ce înseamnă că comercializarea lor fără rețetă este interzisă. În realitate însă, legislația dată nu se respectă și medicamentul poate fi ușor procurat la unele farmacii. Răspuns identic am primit și de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).

Tot la AMDM ne-au confirmat, că vinderea medicamentelor neincluse în Lista medicamentelor pasibile spre eliberare din farmacii fără reţetă este stipulată în Codul contravențional al RM, art.77, fiind sancționată cu o amendă de la 20 la 50 unități convenționale.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

Discrepanța de cel puțin zece mii de cutii

Având în vedere că preparatele pentru avortul medicamentos pot fi achiziționate relativ ușor din farmaciile din Republica Moldova, am încercat să evaluăm amploarea achiziționării acestor medicamente fără prescripția unui medic, comparând datele statistice oficiale disponibile.

La solicitarea portalului Anticorupție.md, Ministerul Sănătății ne-a furnizat date statistice care arată clar o scădere a numărului de avorturi medicamentoase în ultimii trei ani.

                 Metoda medicamentoasă de întrerupere a sarcinii

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) ne-a oferit statistica pentru perioada 2022-2024 cu privire la cantitatea de preparate pentru avort medicamentos care au fost importate de Republica Moldova, din care observăm că volumul acestora crește.

                               Unitatati de medicament importate

Chiar dacă admitem faptul că Medabonul ar putea fi folosit și în alte situații ginecologice, iar pentru un caz de avort ar fi fi folosite mai multe cutii, oricum discrepanța dintre numărul de avorturi medicamentoase înregistrate și cantitatea de medicamente este una foarte mare – 1462 avorturi versus 13200 cutii importate. Am întrebat experți și funcționari ai MS cum explică această diferență, însă nu am putut primi un răspuns clar pentru acest fenomen. Întrebarea rămâne deschisă: unde se duc peste 10000 de cutii de preparat, valabilitaea căruia este de doar 21 de luni?

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

De asemenea trebuie să subliniem faptul că toate adresările pecientelor pentru efectuarea avortului medicamentos sunt înregistrate. „Înregistrarea întreruperilor de sarcină prin metoda medicamentoasă este obligatorie. Ele se înregistrează în Fișa medicală pentru efectuarea întreruperii voluntare a cursului sarcinii (Formularul nr. 003-3/e)”, se stipulează în Standardul privind întreruperea sarcinii al MS. La Agenția Națională pentru Sănătate Publică ne-au confirmat că instituția stochează informații care cuprind toate cazurile în care pacientele au solicitat efectuarea unui avort medicamentos, fie la o clinică de stat, fie la una privată.

Protoculul avortului medicamentos în Republica Moldova

 

În Republica Moldova, procedura avortului medicamentos este reglementată de Standardul privind întreruperea sarcinii în condiții de siguranță, aprobat de Ministerul Sănătății în 2020. Acest standard oferă o descriere detaliată și cuprinzătoare a procedurii pentru acest tip de avort, incluzând toate aspectele esențiale care îl însoțesc.

 

Metoda și eficacitatea

Metoda recomandată pentru avortul medicamentos presupune administrarea mifepristonum, urmată de misoprostolum. Aceasta este o opțiune sigură și eficientă, cu o rată de succes de 94-98% pentru sarcini sub 10 săptămâni. Pentru sarcini între 10 și 12 săptămâni, eficacitatea variază între 89-93%.

Instituții și cadre medicale implicate

Avortul medicamentos se poate realiza în primele 12 săptămâni de sarcină, fără patologii asociate, de către medici obstetricieni-ginecologi instruiți, în instituții medicale specializate: Asociații Medicale Teritoriale, Centrele de Sănătate a Femeii, Secțiile de Sănătatea Reproducerii și alte instituții care îndeplinesc cerințele normative. Personalul medical, inclusiv medicii de familie și asistenții, pot oferi consiliere și sprijin pacientelor.

Administrarea medicamentelor

Mifepristonum și misoprostolum pot fi administrate fie în instituțiile medicale, fie la domiciliu, în funcție de decizia pacientei și de evaluarea riscurilor. Administrarea misoprostolum la domiciliu este sigură până la 10 săptămâni, după care este necesară supravegherea medicală. Medicamentele se procură în bază de rețetă din farmacii sau pot fi eliberate de instituția medicală.

Suport și consiliere

Pacientele care aleg administrarea misoprostolum la domiciliu vor fi instruite cu privire la administrarea corectă a tabletelor, gestionarea durerii, semnele de expulzie și semnalele de alarmă care necesită prezentarea de urgență la medic. De asemenea, este obligatorie o vizită de supraveghere la medic după procedură: „Femeile care optează pentru administrarea de misoprostoulm la domiciliu vor fi instruite privind: – modul de administrare a tabletelor și efectele adverse așteptate; – necesitatea planificării unui repaus de câteva ore după administrarea de misoprostolum; – managementul durerii; – datele de contact ale instituției medico-sanitare de referință în caz de urgențe sau necesitate de a obține informație suplimentară; – semnele de pericol și necesitatea de adresare de urgență la instituțiile medico-sanitare; – semnele de expulzie a produsului de concepție; – necesitatea prezentării la medic la vizita de supraveghere”.

Înregistrarea și raportarea

Instituțiile medico-sanitare trebuie să întocmească și să raporteze statistici despre întreruperile de sarcină către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, conform Raportului nr. 13 aprobat în 2008. Astfel, deși avortul medicamentos este o metodă neinvazivă și cu un grad ridicat de siguranță, aplicarea sa necesită supravegherea unui cadru medical calificat și nu poate fi realizată în mod independent de către pacientă.

Hemoragii puternice și riscul infertilității – unele dintre consecințele grave ale avortului medicamentos

 

Am întrebat-o pe Ina Tocarciuc, expertă în sănătatea reproductivă și medic ginecolog cu o experiență mare, ce părere are despre faptul că preparatele pentru avort medicamentos pot fi achiziționate cu ușurință din farmacii și administrate acasă, fără supravegherea specialiștilor.

 

„Avortul medicamentos este un preparat care, sub nicio formă, nu trebuie administrat de către o femeie fără indicația și supravegherea unui medic. Preparatul nu întotdeauna are acțiunea și poate face complicații grave.  Eu în practica mea am văzut  multe cazuri, când femeile ajungeau la spital cu hemoragii puternice, care, dacă nu erau oprite la timp, ar putea avea consecințe grave de tot. Medicul cunoaște întreaga anamneză a pacientei și poate evalua corect starea acesteia, prescriind preparatul doar atunci când este sigur că riscurile sunt minime. Nu este un medicament care poate fi prescris tuturor; există anumite precauții pe care medicul le ia în considerare, inclusiv potențialele reacții adverse. Femeile cu avorturi spontane anterioare sau cu tendințe de hemoragie sunt un grup de risc. De asemenea, o ecografie de control este absolut necesară pentru a monitoriza corect efectele procedurii”.

Experta ne-a relatat că unul dintre cele mai mari riscuri este apariția hemoragiilor și a altor complicații care necesită intervenții medicale de urgență, cum ar fi reacțiile alergice și durerile puternice:

„Tocmai din acest motiv, medicamene pentru avortul medicamentos trebuie eliberate doar pe bază de rețetă,  prescris doar de specialiști cu calificare în acest domeniu. De asemenea, în cazurile în care efectul așteptat nu se produce, femeia poate ajunge să necesite internare și chiar chiuretaj. Avortul medicamentos nu este o soluție universală și infailibilă, iar complicațiile, cum ar fi hemoragiile severe și dereglările hormonale, pot apărea frecvent. Chiar dacă nu este atât de traumatizant, se pastrează și riscul infertilității .”

Ina Tocarciuc admite administrarea acestui preparat la domiciliu  doar sub stricta supraveghere a unui medic.

„Pacienta trebuie să aibă acces la suport medical la orice oră, deoarece durerea poate deveni insuportabilă, iar femeia poate necesita internare. Medicul trebuie să evalueze riscurile și să decidă dacă pacienta poate face avortul acasă sau dacă este necesară monitorizarea în spital, în special pentru femeile predispuse la hemoragii sau cu complicații anterioare. De asemenea, suspiciunea unei sarcini extrauterine sau alte condiții impun ca medicul să fie extrem de vigilent.  Totodată este esențial ca femeile să fie informate corect de la început și consiliate adecvat, astfel încât să știe la ce să se aștepte și să fie pregătite pentru eventualele dureri sau complicații. O informare corespunzătoare poate reduce mult anxietatea și poate preveni problemele medicale serioase”.

Trebuie de menționat, că, potrivit Inei Tocarciuc, în Republica Moldova, orice femeie are acces la consultația unui medic, fie în instituții publice, fie private. Totuși, multe femei află despre acest preparat din surse neoficiale și îl procură fără supravegherea medicală, ceea ce duce la complicații severe. Deși astfel de cazuri sunt frecvente în practică, ele nu apar în statisticile oficiale, deoarece femeile ezită să recunoască că au recurs avortul medicamentos fără ca acesta să le fie indicat de medic.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

„Femeia nu s-ar adresa la farmacie fără prescripție, dacă medicul i-ar fi respectat decizia”

 

Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog, conferențiar universitar și director al CIDSR, este convinsă că situațiile în care femeile se adresează direct la farmacii, fără prescripție medicală, ar fi mult mai rare dacă medicii nu ar adopta o atitudine paternalistă și arogantă, dacă ar respecta dreptul femeii de a lua decizii și nu ar pune sub semnul întrebării capacitatea acesteia de a decide. De asemenea, dacă s-ar comporta cu respect, ținând cont de poziția și dorințele femeii, acest fenomen ar dispărea aproape complet. Mai mult, dacă factorii de decizie ar lua măsuri ca avortul medicamentos să fie acoperit de asigurările de sănătate și lista celor eligibili pentru avortul medicamentos gratuit să fie extinsă, problemele s-ar diminua considerabil.

 

„În perioada pandemiei, am realizat un studiu referitor la avortul medicamentos. Aproximativ 500 de întreruperi de sarcină au avut loc la distanță în timpul COVID-ului, fără ca pacienta să fie văzută personal, dar fiecare a fost atent monitorizată, iar noi am discutat cu fiecare dintre ele, respectând protocolul avortului prin telemedicină promovat de OMS. La întrebarea de ce au preferat să evite prezența fizică și să opteze pentru avortul prin telemedicina, majoritatea nu a invocat teama de infectare cu COVID, ci comoditatea și confidențialitatea. Asta își doresc femeile de la serviciile de avort. Dacă sistemul medical ar putea să ofere aceste beneficii în totalitate, sunt convinsă că situațiile în care femeile apelează direct la farmacie ar fi mult mai rare sau chiar inexistente.

Farmaciştii vând ILEGAL medicamente pentru întreruperea sarcinii

Scopul nostru principal în privința avortului este acela de a preveni decesele. În analiza efectuată între anii 1992-2002, s-a observat că 30% din mortalitatea maternă era cauzată de avorturi, într-o perioadă când nu exista avortul medicamentos. O consiliere adecvată din partea medicilor, inclusiv referitor la riscuri, poate reduce semnificativ anxietatea femeilor, iar procedura de avort medicamentos va decurge mai ușor. În plus, femeile vor primi recomandări și despre contracepție și planificarea familiei. Apelul meu este simplu: „Veniți la medici!”. Chiar și farmaciștii trebuie să fie prestatori în cazul dat – aceștia pot întreba despre termenul sarcinii și să recomande clinici în care femeia nu va fi umilită și unde confidențialitatea va fi respectată.”

Medicul afirmă că, grație faptului că în Republica Moldova avortul este legal, accesibil pentru absolut toate femeile, cărora li se oferă totodată și consultații privitor la metode moderne și sigure de contracepție, numărul avorturilor continuă să scadă.

Sursa: Banca de date a Biroului Națiunal de Statistică

Conform informației puse la dispoziția portalului Anticoruptie.md de către Inspectoratul General de Poliție, ultimul avort criminal a fost  înregistrat în anul 2021.

„Am cumpărat medicamentul chiar de la farmacia de lângă casă…”

Voi încheia cu istoria Irinei, care m-a abordat chiar lângă farmacia de la care am cumpărat medicamentul. A încercat să mă convingă să nu folosesc preparatul. Din motive lesne de înțeles, aceasta m-a rugat să-i păstrez anonimatul, dar povestea ei merită cunoscută. Este o mămică tânără a trei copii, doi băieți gemeni și o fată. A încercat să gestioneze de una singură o sarcină nedorită, după ce a reușit să procure preparatul pentru avortul medicamentos, chiar la prima farmacie de lângă casă.

Sursa: Comisia de obstetrică-ginecologie, MS România și Gynuity health project

 

„Am doi băieți gemeni. Am fost extrem de fericiți când s-au născut, dar și copleșiți de griji. Nopți nedormite, multă oboseală – vă puteți imagina. Apoi, când băieții nu aveau nici trei luni, am aflat că sunt din nou însărcinată. Evident, în acel moment nu mă puteam gândi la o altă sarcină. Știam de existența pastilelor pentru avort și m-am gândit că aceasta ar fi soluția potrivită pentru situația mea, deși nu sunt adeptă a avortului. Nu i-am spus nimic soțului despre sarcină, și, fără să am timp sau putere să merg la ginecolog, am decis să iau totul în propriile mâini.

Am cumpărat medicamentul, am urmat instrucțiunile detaliate găsite pe internet și l-am administrat. Avortul s-a produs fără complicații și viața mea cu gemenii a continuat ca și înainte. Aproape că uitasem totul, până într-o zi când am simțit ceva mișcându-se înăuntrul meu, mai exact, ceva mă lovea… Am mers imediat la ginecolog, iar o ecografie a confirmat cea mai incredibilă ipoteză: încă eram însărcinată. Medicul mi-a explicat că inițial era o sarcină gemelară, însă în urma administrării pastilelor pentru avort medicamentos, unul dintre embrioni a murit, iar celălalt a continuat să se dezvolte. Termenul sarcinii era avansat, aproape cinci luni, și simțeam deja fătul. La un alt avort nici nu puteam gândi.

Am născut o fetiță cu o malformație cardiacă gravă. Este un adevărat miracol că inimioara ei încă bate… Am trecut deja prin două operații complicate și ne așteaptă un drum lung și dificil. Specialiștii mi-au spus că este foarte posibil ca această malformație să fi fost cauzată de medicamentul pentru avort, iar eu mă simt vinovată. Mă frustrează gândul că lucrurile ar fi putut fi altfel dacă aș fi mers la medic de la bun început. Voi trăi toată viața cu acest sentiment de vinovăție, dar cel mai dureros este că un copil nevinovat suferă acum din cauza greșelii mele…”

Irina crede că medicamentele pentru avort medicamentos ar trebui vândute doar cu prescripția medicului. Ea spune că dacă nu ar fi reușit să cumpere preparatul fără rețetă de la farmacia din cartierul ei, cu siguranță ar fi mers la un ginecolog, iar povestea ei ar fi avut, poate, un alt deznodământ…

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție! Sunt planificate lucrări tehnice pe barajul Stânca-Costești

Atenție! Sunt planificate lucrări tehnice pe barajul Stânca-Costești Atenție, călători! Poliția de Frontieră avertizează că, pentru ziua de mâine, 8 octombrie, pe barajul Stânca...

Membrii unei grupări specializate în comercializarea drogurilor au fost prinși de poliție

Membrii unei grupări specializate în comercializarea drogurilor au fost prinși de poliție O grupare specializată în comercializarea drogurilor prin intermediul magazinelor online a fost destructurată...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii care au ales pribegia în străinătate

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii care au ales pribegia în străinătate Numărul românilor care au emigrat din ţara lor se apropie de 6,5...

Atacuri masive asupra Ucrainei: Peste 80 de ținte aeriene identificate

Atacuri masive asupra Ucrainei: Peste 80 de ținte aeriene identificate În noaptea și dimineața zilei de 7 octombrie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.