Fâşia Gaza : Doi palestinieni au fost uciși într-o nouă zi de proteste la graniţa cu Israel

Publicat:

Forţele israeliene au împuşcat mortal doi palestinieni şi au rănit alţi 12 la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza vineri, într-o nouă zi de proteste, relatează Reuters, conform agerpres.

Câţiva palestinieni au adus cleşti pentru a tăia gardul de frontieră, iar, pe măsură ce mulţimea creştea, militarii israelieni au emis avertismente în limba arabă prin difuzoare către cei care se apropiau de gardul de frontieră.


Citește și : ICAN: Politicile nucleare ale SUA şi Rusiei, la fel de periculoase precum cea a Coreei de Nord

Potrivit unor responsabili medicali palestinieni, două persoane au fost ucise şi alte 12 rănite de tiruri israeliene, ceea ce ridică la cel puţin 33 numărul celor decedaţi în ultimele săptămâni de proteste. Câteva sute de persoane au fost rănite de lunetişti israelieni în acelaşi interval.

Protestele au avut loc în fiecare zi de vineri în ultima lună împotriva regimului de ocupaţie israelian şi în favoarea drepturilor refugiaţilor palestinieni.

Folosirea muniţiei de război de către armată a atras critici internaţionale, dar Israelul susţine că îşi protejează graniţele şi că recurge la astfel de acţiuni atunci când protestatarii se apropie prea mult de gardul de frontieră.

Israelul acuză gruparea islamistă militantă Hamas, care guvernează în Gaza, că pune la cale revolte şi încearcă să întreprindă atacuri.

Deşi campania principală de protest se doreşte paşnică, unii palestinieni au aruncat cu pietre şi au incendiat cauciucuri lângă gardul de frontieră.

În cursul dimineţii, armata israeliană a folosit o nouă tactică, aruncând fluturaşi în Fâşia Gaza prin care îi avertizau pe rezidenţi să nu se apropie de graniţă. ‘Organizaţia teroristă Hamas profită de voi pentru a comite atacuri teroriste. IDF (Forţele de Apărare Israeliene) sunt pregătite pentru toate scenariile. Nu vă apropiaţi de gard şi nu încercaţi să-l distrugeţi’, se spunea în fluturaşii împrăştiaţi din avion de-a lungul frontierei.

Mai mult de 750.000 de palestinieni trăiesc înghesuiţi în îngusta enclavă litorală. Israelul şi-a retras trupele şi coloniştii din Gaza în 2005, dar păstrează un control strâns asupra acestui teritoriu şi asupra frontierei maritime. Egiptul, la rândul său, restricţionează la graniţa sa deplasările în şi dinspre Fâşia Gaza.

Campania de proteste, intitulată Marele Marş al Reîntoarcerii, va culmina pe 15 mai, când palestinienii marchează Ziua Nakba (Ziua Catastrofei), comemorând alungarea de pe pământurile lor odată cu crearea statului Israel în 1948.

Citește și : Turcia sfătuieşte SUA să-şi vadă de treaba lor: ‘A trecut un an şi jumătate de la alegeri şi nici acum n-au terminat discuţiile’

În acest an, comemorarea are loc într-un moment de creştere a frustrărilor în legătură cu perspectivele unui stat palestinian independent.

Convorbirile de pace între Israel şi palestinieni sunt blocate de câţiva ani, iar coloniile israeliene s-au extins.

Decizia de la sfârşitul anului trecut a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitala Israelului a alimentat şi mai mult furia palestinienilor

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu?

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu? Un studiu recent publicat în jurnalul Environment International a descoperit plumb și arsenic în toate...

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent Se spune că un pahar de vin consumat ocazional...

Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult

Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult Dormitul prea puțin sau prea mult face ca sistemul nervos să funcționeze defectuos,...

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent Uruguaianul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.