X

Fâşia Gaza: UNRWA îşi retrage o parte din personal din raţiuni de securitate

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a anunţat luni retragerea provizorie a unei părţi din personalul străin din Fâşia Gaza din cauza incidentelor ‘alarmante’ legate de reducerea unor posturi ca urmare a suspendării finanţării americane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UNRWA a anunţat că a redus 250 de posturi în Fâşia Gaza şi în Cisiordania şi că a transformat alte 500 în posturi part-time, după ce SUA au decis să taie fondurile alocate acestei agenţii.

Citește și : Brexit: Marea Britanie nu poate fi intimidată, afirmă Dominic Raab

Agenţia se confruntă în ultimele săptămâni cu o ‘serie de incidente alarmante care afectează securitatea personalului său internaţional şi local din Gaza’, afirmă aceasta într-un comunicat.

UNRWA reproşează, fără să o numească direct, mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza, că nu se achită de sarcina de a administra enclava, evocând ‘eforturi serioase pe care ea le-a întreprins pe lângă autorităţi’ pentru a asigura securitatea personalului său.

În consecinţă, UNRWA a decis să-şi retragă temporar o parte din personalul său internaţional, potrivit comunicatului.

Luni, unii reprezentanţi ai personalului său au fost ‘hărţuiţi’ de protestatari, a indicat agenţia, fără a spune în mod explicit dacă aceştia au fost ameninţaţi sau atacaţi. Incidentul a avut loc în timpul unei întâlniri de lucru într-un hotel din oraşul Gaza, perturbată de circa 200 de protestatari, a declarat un oficial a UNRWA, sub rezerva anonimatului.

Zece angajaţi străini ai UNRWA au părăsit în siguranţă luni enclava palestiniană via Israel, a adăugat acelaşi responsabil.

Numai directorul de operaţiuni şi alţi cinci colaboratori străini, dintr-un personal de 19 angajaţi internaţionali, rămân pe teren, a declarat o altă sursă apropiată agenţiei.

Citește și : Japonia: O politiciană, dată afară dintr-o şedinţă municipală după ce a mestecat o pastilă de tuse

UNWRA, care ajută milioane de palestinieni în teritorii şi în regiune, joacă un rol-cheie în enclava Gaza, care se confruntă cu războaie, sărăcie şi lipsuri şi este supusă unei blocade israeliene şi egiptene.

Tags: cisiordaniafasia gazaONUUNRWA
Categorii: Sinteze