Fastingul, postul la care recurg milioane de oameni

Publicat:

Fastingul, postul la care recurg milioane de oameni

Doar apă, ceai și cafea timp de 36 de ore. Aceasta este dieta pe care o ține săptămânal premierul britanic Rishi Sunak. Deși poate suna ca un regim extrem, specialiștii în nutriție spun că abordarea lui Sunak este o versiune a dietei intermittent fasting sau postul intermitent, în care ne limităm la 500-600 de calorii, de două ori pe săptămână. Programul este tot mai popular în rândul oamenilor din toată lumea, iar medicii îl încurajează pe motiv că ne menține sănătoși, scrie adevărul.ro.

Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, începe săptămâna cu 36 de ore de repaus alimentar. Mai precis, acesta nu mănâncă nimic de duminică, de la ora 17.00, până marți, la ora 5.00 a.m. Bea doar apă, ceaiuri sau cafea neagră, potrivit „Sunday Times“. Postul intermitent sau intermittent fasting este una dintre cele mai noi tendințe în materie de nutriție. Vorbim despre o dietă care implică alternarea între perioade de alimentație și perioade de post. Scopul acestei diete nu se concentrează neapărat asupra tipurilor de alimente consumate, ci asupra programului de alimentație.


Marius Manole este un alt adept al acestui post intermediar. Actorul și-a anunțat fanii pe Facebook că este bine după 40 de ore fără mâncare.

40 de ore de fasting (fără mâncare). Doar apă, ceai și cafea fără zahăr. Încă sunt bine și energic. Wooooow. Dacă nu leșin diseară la spectacol (că vreau să merg și la sală), poate fac 72 de ore“, a transmis Marius Manole pe Facebook.

Unii încearcă fastingul pentru a scăpa de kilogramele în plus, cum ar fi Elon Musk, Kourtney Kardashian, care îl asociază cu o dietă keto, Jennifer Aniston sau Oana Roman. Însă alții apelează la perioadele de „post negru“ pentru sănătatea organismului, cum ar fi Alina Pușcaș, Marius Manole sau Elwira Petre.

Recent, Elwira Petre a împărtășit fanilor de pe Facebook cum s-a simțit după ce a încercat fastingul pentru trei zile: „Prima zi era chiar una foarte bună, pentru că sunt obișnuită o dată pe lună, o dată pe săptămână să folosesc fastingul de 24 de ore, în a doua zi au început puțin problemele. Nu îmi era foame, dar mă simțeam obosită, m-am culcam puțin mai devreme, cea de-a treia zi mă așteptam să fie cea mai grea, dar am avut o surpriză. De când m-am trezit, corpul meu exploda de energie, ceva ce nu am simțit niciodată. E o experiență tare faină“, a mărturisit dansatoarea.

Ce este fastingul

Concret, postul intermitent reprezintă un model alimentar caracterizat de perioade alternative de abstinență de la alimente. Acesta pornește de la 12 ore pe zi și poate dura mai multe zile. De asemenea, postul intermitent presupune respectarea aceluiași program de fasting în fiecare săptămână. Practic, ținem post alimentar în fiecare noapte, în timpul somnului. Însă postul intermitent presupune o durată mai lungă de fasting, precum și un orar stabil al acestuia. Cu alte cuvinte, prelungind postul alimentar din timpul nopții pe parcursul zilei, poți obține intermittent fasting, arată site-ul drmax.ro. De asemenea, acesta poate presupune și unele reguli.

Postului intermitent se bazează pe ideea că organismul uman este adaptat să funcționeze eficient atât în perioade de abundență alimentară, cât și în perioade de lipsă a hranei. Prin alternarea perioadelor de consum alimentar cu cele de post, postul intermitent ar putea avea beneficii asupra sănătății. În timpul perioadelor de post, organismul are timp să se regenereze și să reaplice procesele naturale de detoxifiere. Acest lucru poate contribui la reducerea inflamației, îmbunătățirea sensibilității la insulină și stimularea producției de hormoni de creștere. În timpul perioadelor de alimentație, organismul primește nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim.

Perioada de timp în care alegem să nu consumăm alimente depinde de organismul fiecăruia. Cele mai populare trei tipuri sunt fasting intermitent sunt 16/8, metoda 5/2 sau postul alternativ. Primul tip, 16/8, presupune să nu mănânci 16 ore, iar în celelalte 8 ore poți avea două mese normale. Aceasta este și cea mai populară variantă. Metoda 5/2 presupune ca în două zile din săptămână să consumi circa 500 de calorii, însă zilele să nu fie consecutive. Postul alternativ înseamnă să ai o zi de fasting la fiecare două zile, în care să nu mănânci mai mult de 500 de calorii.

Corpul omenesc este capabil să stea mai mult timp fără mâncare, chiar și zile întregi, spune Mark Mattson, cercetător în neuroștiințe la „Johns Hopkins“, care a studiat postul intermitent timp de 25 de ani. Cu toate acestea, perioadele prea lungi de post, de 24, 36, 48 și 72 de ore, nu sunt neapărat benefice și pe termen lung pot fi periculoase.

Recomand fastingul ca o disrupere într-un stil de dietă, în forma lui intermitentă 16:8, 14:10, 18:6. Într-un stil de viață sănătos, când cineva nu este la dietă, poate să aibă beneficii dacă este folosit din când în când, în mod aleatoriu“, transmite medicul Gabriela Profir.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.