Fauci vrea să facă vaccinuri pentru următoarea pandemie

Publicat:

Dacă ar fi finanțat, un program guvernamental care costă câteva miliarde de dolari ar putea dezvolta vaccinuri „prototip” pentru a proteja împotriva a 20 de familii de viruși, transmite The New York Times.

Într-un fel, lumea a avut noroc cu noul coronavirus. Din pură șansă, oamenii de știință au petrecut ani de zile studiind coronavirusurile, dezvoltând exact instrumentele necesare pentru a face vaccinurile anti-Covid de îndată ce secvența genetică a virusului a fost publicată.


Dar ce se va întâmpla dacă următoarea pandemie vine de la un virus care provoacă febra Lassa sau de la tulpina sudaneză a Ebola sau de la un virus Nipah?

Dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, promovează un plan ambițios și costisitor de pregătire pentru astfel de scenarii de coșmar. El ar costa „câteva miliarde de dolari” pe an, ar dura cinci ani pentru prima tranşă de rezultate și ar angaja un grup imens de oameni de știință, a spus el.

Ideea este de a face vaccinuri „prototip” pentru a proteja împotriva virușilor de la aproximativ 20 de familii care ar putea declanșa o nouă pandemie. Folosind instrumente de cercetare care s-au dovedit a fi de succes pentru Covid-19, cercetătorii ar descoperi structura moleculară a fiecărui virus, ar afla unde trebuie să lovească anticorpii și cum să provoace corpul să producă exact acei anticorpi.

„Dacă vom obține finanțare, pe care cred că o vom obține, probabil va începe în 2022”, a spus dr. Fauci, adăugând că a promovat ideea „în discuții cu Casa Albă și alții”.

Dr. Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate, a considerat, de asemenea, probabil că vor fi alocate fondurile necesare, numind proiectul “convingător”.

Pe masura ce incepem sa contemplam un sfarsit de succes al pandemiei Covid-19, nu trebuie sa trecem inapoi la complezenţă, a spus dr. Collins.

O mare parte din sprijinul financiar ar proveni de la institutul Dr. Fauci, dar un proiect de acest domeniu ar necesita fonduri suplimentare care ar trebui alocate de Congres. Bugetul acestui an pentru institutul de boli infecțioase este de puțin peste 6 miliarde de dolari. Dr. Fauci nu a precizat câți bani suplimentari ar fi necesari.

Dacă rețelele de supraveghere au detectat un nou virus care se revarsă de la animale la oameni, logica merge, oamenii de știință ar putea să-l oprească imunizând oamenii în focar prin fabricarea rapidă a prototipului de vaccin. Și dacă virusul s-a răspândit înainte ca lumea să-și dea seama ce se întâmplă, prototipurile de vaccinuri ar putea fi dislocate mai mult.

„Numele jocului ar fi acela de a încerca și de a limita răspândirile la focare”, a spus dr. Dennis Burton, cercetător în vaccinuri și președinte al departamentului de imunologie și microbiologie de la Scripps Research Institute.

Proiectul de vaccinuri prototip este creat de Dr. Barney Graham, director adjunct al Centrului de Cercetare a Vaccinurilor de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase. El a prezentat ideea în februarie 2017 la o întâlnire privată a directorilor de institut.

An după an, virușii amenințaseră să se transforme în pandemii, a spus dr. Graham: gripa porcină H1N1 în 2009, Chikungunya în 2012, MERS în 2013, Ebola în 2014, Zika în 2016. De fiecare dată oamenii de știință s-au grăbit să încerce să facă un vaccin. Singurul lor succes a fost unul parțial, cu un vaccin Ebola care a ajutat la controlul epidemiei, dar nu ar funcționa împotriva altor tulpini Ebola. Celelalte epidemii au scăzut înainte ca vaccinurile să poată fi făcute sau testate.

„Eram obosiți”, a spus dr. Graham.

Dar cercetătorii au dezvoltat noi instrumente în ultimul deceniu care ar putea face o mare diferență. Au permis oamenilor de știință să vizualizeze structurile moleculare ale virușilor, să izoleze anticorpii care blochează virusurile și să afle unde se leagă. Rezultatul a fost abilitatea de a face „proiectare bazată pe structură” pentru noi vaccinuri care vizează agentul patogen mai precis.

Când a auzit pitch-ul doctorului Graham în 2017, Dr. Fauci a fost inspirat. „Mi s-a părut mie şi altora din comitetul executiv ca fiind ceva care este cu adevărat realizabil”, a spus dr. Fauci.

Dr. Graham a publicat o lucrare de revizuire care subliniază propunerea în Nature Immunology în 2018. Dar fără urgența unei pandemii amenințătoare, ideea sa a rămas doar o idee.

Acum, însă, mulți cred că a sosit timpul.

Institutul pentru alergii și boli infecțioase a creat o foaie de calcul pentru fiecare dintre cele 20 de familii de virusuri care arată ceea ce se știe despre anatomia și vulnerabilitățile fiecărui agent patogen, a declarat dr. John Mascola, directorul Centrului de cercetare a vaccinurilor din institut.

„Pentru fiecare familie de virusuri suntem într-o stare diferită de cunoaștere și dezvoltare a vaccinului”, a spus dr. Mascola. Vaccinurile pentru febra Lassa și virusul Nipah, de exemplu, sunt în stadii incipiente. Vaccinurile pentru Chikungunya și Zika sunt mai dezvoltate.

Munca pentru a completa lacunele în dezvoltarea vaccinului ar fi realizată cu granturi de cercetare acordate oamenilor de știință academici. „Există mult entuziasm” în rândul cercetătorilor universitari, a spus dr. Barton Haynes, directorul Duke Human Vaccine Institute. Deși propunerea nu este bine cunoscută în rândul publicului larg, dr. Fauci a spus că a discutat-o ​​în întrevederi cu publicul științific.

De asemenea, programul ar stabili acorduri de colaborare cu companiile farmaceutice pentru a produce rapid prototipuri de vaccinuri, a spus dr. Fauci.

Așa s-a întâmplat cu vccinurile pentru Covid-19. Epidemiile SARS și MERS i-au determinat pe oamenii de știință să lucreze la un vaccin împotriva coronavirusului. Acest lucru a dus la descoperirea faptului că coronavirusurile folosesc o proteină de vârf pentru a infecta celulele, dar vârful se schimbă ușor de formă și trebuie ținut într-o poziție pentru a fi util ca vaccin. Acest lucru ar putea fi făcut, au descoperit cercetătorii, cu mici modificări moleculare în proteina spike.

La câteva zile după ce noua secvență a coronavirusului a fost publicată, oamenii de știință au conceput vaccinuri pentru combaterea acesteia.

Aceasta, a spus dr. Fauci, este ceea ce poate face pregătirea pentru pandemie. El ar dori să aibă prototipuri de vaccinuri pentru 10 din cele 20 de familii de viruși în primii cinci ani de muncă.

„Ar necesita sume destul de mari de bani”, a recunoscut dr. Fauci. „Dar după ce am trecut prin ultimul timp, nu este exclus.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.