Faza eruptivă a vulcanului Pacaya din Guatemala ‘s-a terminat’

Publicat:

Faza eruptivă a vulcanului Pacaya din Guatemala, ale cărui explozii şi fluxuri de lavă au ţinut în alertă, începând cu 5 februarie, localităţile învecinate, ”s-a terminat”, a precizat vineri Institutul naţional de vulcanologie din această ţară, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Vulcanul, cu o înălţime de 2.552 de metri, situat la o distanţă de circa 25 de kilometri sud de Ciudad de Guatemala, nu mai produce decât ”câteva explozii slabe (…), o cantitate mică de cenuşă, vapori de apă şi gaze sulfuroase din abundenţă”, a declarat Emilio Barillas, purtătorul de cuvânt al Institutului naţional de vulcanologie (INSIVUMEH).


Citește și : Aleksei Navalnîi IESE din greva foamei

Acesta a explicat că râurile de lavă de pe versanţii masivului, dintre care cel mai lung se întinde pe 3,8 kilometri, ”nu au indicat înaintarea în vreo direcţie anume” în ultimele zile.

Purtătorul de cuvânt al protecţiei civile a adăugat că principalul rău de lavă s-a solidificat la o distanţă de circa 450 de metri de primele locuinţe din satele de pe flancul vulcanului, unde locuitorii şi autorităţile aveau pregătite planuri de evacuare.

INSIVUMEH a recomandat redeschiderea pentru turişti a parcului naţional al vulcanului Pacaya, una dintre principalele atracţii turistice din Guatemala. În zonele considerate în continuare periculoase din cauza gazelor şi a fragmentelor de roci incandescente, accesul va fi interzis.

La sfârşitul lui martie, rafalele de vânt au provocat o ploaie de cenuşă la nordul vulcanului, care a ajuns şi deasupra capitalei, provocând închiderea timp de o zi a singurului aeroport internaţional din ţară.

Citește și : Țările baltice susțin Cehia în conflictul cu Rusia și expulzează patru diplomaţi ai Moscovei

Pe 27 mai 2010, la vulcanul Pacaya s-a produs o erupţie semnificativă care a provocat moartea unui jurnalist venit să relateze despre eveniment.

În afara Pacaya, Fuego (sud-vest) şi Santiaguito (vest) sunt alţi vulcani activi din Guatemala, pe teritoriul căreia se află circa 30 de vulcani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația Premierul Dorin Recean a venit cu un anunț...

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA)

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA) Jucătoarea română de tenis Simona Halep a revenit cu o victorie în circuitul profesionist...

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare Aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate sunt în pericol de...

Igor Grosu, la Taraclia: Unica șansă a țării noastre de a se dezvolta este să facem parte din marea familie europeană

Igor Grosu, la Taraclia: Unica șansă a țării noastre de a se dezvolta este să facem parte din marea familie europeană Președintele Parlamentului, Igor Grosu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.