FBI arestează un chinez pentru spionaj

Publicat:

Un chinez sosit în SUA cu viză de student şi care s-a înrolat în armata americană de rezervişti (United States Army Reserve) a fost arestat marţi la Chicago, acuzat că a ajutat Beijingul să încerce să recruteze oameni de ştiinţă şi ingineri americani, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Jin Chaoqun (27 de ani) este suspectat că a avut ca misiune, din partea serviciilor secrete chineze, strângerea de elemente biografice referitoare la opt cetăţeni americani, dintre care unii sub contract cu sectorul apărării, a anunţat biroul Procurorului federal.


Citeşte şi: Fostul premier francez are aspiraţii mari: ‘Vreau să fiu primarul Barcelonei!’

Sosit în 2013 la Chicago pentru a studia ingineria electrică, tânărul a fost inculpat pentru că a acţionat în mod deliberat ca agent al unui guvern străin fără să fi făcut de fapt vreo notificare prealabilă către autorităţile americane.

Potrivit declaraţiei unui agent al FBI făcută unui procuror, Ji lucra sub conducerea unui ”înalt gradat din spionaj” de la Ministerul Securităţii Statului din China, care ”este însărcinat cu strângerea de informaţii şi se ocupă de contraspionaj şi spionajul extern, precum şi de siguranţa publică”.

Cele opt persoane presupuse a fi fost în colimatorul lui Ji sunt născute în Taiwan sau în China şi au fost naturalizate americani. Ele lucrează încă în industria ştiinţei şi a tehnologiei, sau au ieşit la pensie recent.

Una dintre persoane este un inginer care lucrează ”la unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali de motoare de avion, civili şi militari”, potrivit declaraţiei agentului FBI.

Citeşte şi: După ce s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă, viitorul şef al Comisiei Europene ‘a rămas tablou’: ‘Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România’

Ca urmare a arestării unuia dintre ofiţerii care se ocupau de Ji, acesta şi-a recunoscut activitatea pe lângă agenţii FBI care l-au abordat sub acoperire în aprilie şi mai.

Agenţii care se ocupau de chinez voiau ca el să cumpere de la ”ţintele” sale documente, deoarece ”nu era comod pentru ei să efectueze plăţi din China”, potrivit declaraţiilor făcute de el unor agenţi ai FBI.

Ji Chaoqun s-a înrolat în armata de rezervişti, potrivit biroului Procurorului federal, fără să facă cunoscute instituţiei militare contactele sale cu străinătatea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei...

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au demarat, sâmbătă seara, o...

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.