X

FDS continuă ofensiva în ultimul bastion jihadist din Siria

Forţele arabo-kurde, sprijinite de tiruri de artilerie ale coaliţiei internaţionale, continuau luni asaltul ‘final’ asupra ultimului teritoriu controlat de gruparea Stat Islamic (SI) în Siria, unde câteva sute de jihadişti opun o rezistenţă înverşunată, relatează AFP, potrivit agerpres.

După o campanie fulgerătoare în 2014 şi proclamarea unui ‘califat’ în vaste regiuni cucerite în Siria şi în Irak, jihadiştii, slăbiţi de multiple ofensive, sunt acum retraşi într-un mic teritoriu în provincia estică Deir Ezzor, lângă frontiera irakiană.

Citește și: Retragerea SUA din Orientul Mijlociu crește semnificativ vânzarea de arme în regiune

Forţele democratice siriene (FDS) au lansat sâmbătă ‘bătălia finală’ în acest sector, unde se află între 500 şi 600 de jihadişti, potrivit alianţei arako-kurde susţinute de SUA.

‘FDS avansează lent în ceea ce a rămas din teritoriul SI’, a indicat luni Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), directorul acestuia, Rami Abdel Rahmane, menţionând că ‘există lovituri aeriene sporadice, dar mai ales tiruri de artilerie ale coaliţiei internaţionale’, dar şi că operaţiunile sunt încetinite de lunetişti, mine şi tuneluri săpate de jihadişti.

De la lansarea ofensivei lor în septembrie, FDS au fost supuse periodic mai multor contraatacuri ale jihadiştilor.

Potrivit lui Mustefa Bali, purtător de cuvânt al forţelor arabo-kurde, zeci dintre luptătorii acestora sunt ţinuţi ostatici de SI.

Zeci de mii de persoane, în principal familii ale jihadiştilor, s-au refugiat din calea luptelor în ultimele două luni în sectoare controlate de FDS.

În apropiere de satul Baghouz, anchetatorii FDS procedează la percheziţii şi la interogatorii pentru a-i depista pe eventualii jihadişti care încearcă să se amestece printre civili.

Potrivit OSDO, aproximativ 600 de persoane au părăsit duminică reduta jihadistă. Printre acestea se află 20 de membri prezumtivi ai SI, între care două femei cu cetăţenie franceză, şapte turci şi trei ucraineni.

Duminică, Mustafa Bali a vorbit despre o înaintare a FDS pe teren în urma unor ‘confruntări directe cu arme uşoare’, în timp ce jihadiştii au cedat zeci de poziţii şi şi-au văzut fortificaţiile distruse.

Ultimul teritoriu jihadist reprezintă mai puţin de 1% din ‘califatul’ autoproclamat de SI, care se întindea la un moment dat pe o suprafaţă comparabilă cu cea a Marii Britanii.

Soarta liderului SI, Abou Bakr al-Baghdadi, rămâne deocamdată necunoscută. Deşi moartea sa a fost anunţată în mai multe rânduri, un mesaj audio atribuit lui Baghdadi a fost difuzat în august 2018 prin mesageria Telegram prin intermediul unor conturi pro-SI. ‘Până acum, nu avem informaţii despre prezenţa lui Baghdadi în Siria şi nu credem că el se află aici’, a afirmat purtător de cuvânt al FDS.

Preşedintele american Donald Trump a pronosticat recent ‘eliberarea’ iminentă a ‘100%’ din teritoriile controlate anterior de SI, afirmând că ‘un anunţ oficial’ în acest sens ar putea interveni foarte curând.

Înfrângerea SI ar deschide calea către retragerea, anunţată în decembrie de Trump, a celor aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva jihadiştilor.

Citește și: Șeful Pentagonului face o vizită-fulger în Afganistan – FOTO

Dar, în absenţa unui angajament antiterorist susţinut, Statului Islamic i-ar fi suficiente între 6 şi 12 luni pentru o ‘resurgenţă’ şi pentru ‘a recuceri teritorii restrânse’, a avertizat armata americană într-un raport publicat în această lună.

Gruparea, responsabilă de multiple atrocităţi, reuşeşte încă să întreprindă atacuri şi a revendicat atentate în străinătate, mai ales în Occident.

Potrivit unor analişti, SI a intrat în clandestinitate, luptătorii săi ascunzându-se în deşert sau constituind ‘celule în adormire’ în teritoriile pierdute, dar unde continuă să provoace pagube.

Conflictul din Siria, declanşat în 2011, s-a soldat până acum cu peste 360.000 de morţi. Asaltul final împotriva SI constituie în prezent frontul principal, după ce luptele au scăzut în intensitate în celelalte zone.

Regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, controlează în prezent aproape două treimi din teritoriul ţării, după seria de victorii împotriva rebelilor şi a jihadiştilor.

Tags: BaghouzDeir EzzorForţele Democratice Siriene (FDS)jihadistiMustefa BaliObservator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)Rami Abdel Rahmanesiriastat islamic
Categorii: Știrile zilei