FDS îndeamnă la înfiinţarea unui tribunal internaţional în Siria care să judece jihadiştii acuzaţi de crime

Publicat:

Forţele arabo-kurde care au pus capăt ”califatului” grupării Statul Islamic (SI) au îndemnat luni la înfiinţarea unui tribunal internaţional special în nord-estul Siriei, care să judece jihadiştii acuzaţi de crime, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Îndemnăm comunitatea internaţională să înfiinţeze un tribunal internaţional special în nord-estul Siriei”, au anunţat Forţele Democratice Siriene (FDS) într-un comunicat.


Citește și : Igor Dodon convoacă partidele parlamentare pentru formarea unei coaliţii de guvernare

Jihadiştii ”trebuie să fie judecaţi în ţara în care au fost comise crimele”, subliniază FDS.

Înfiinţarea unui tribunal internaţional special va permite ”să aibă loc procese juste şi care să respecte dreptul internaţional şi drepturile omului”, argumentează FDS.

Două tribunale internaţionale au fost create, în trecut, de către comunitatea internaţională, şi anume Trbunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR) – care i-a judecat pe cei care se fac vinovaţi de genocidul din 1994 în această ţară africană – şi Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta iugoslavie (TPII) – care a judecat persoane acuzate de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în războaiele care au devastat Balcanii în anii ’90.

Citește și : Trump nu are ”nicio problemă” cu publicarea integrală a raportului privind ancheta rusă (Casa Albă)

SI a fost acuzat de numeroase atrocităţi – execuţii în masă, răpiri, violuri, atentate – în timpul celor peste patru ani ai ”califatului” autoproclamat în 2014 în vaste teritorii în Siria şi Irak.

Mii de jihadişti s-au predat în timpul asaltului final al FDS asupra ultimei redute SI, la Baghouz, în estul Siriei, care a condus sâmbătă la proclamarea sfârşitului ”califatului” de către forţe arabo-kurde.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.