X

Febră hemoragică în Moldova

Febră hemoragică în Moldova

Autoritățile sanitare de profil raportează despre înregistrarea unui caz de febră hemoragică în Moldova.

Citește și: O boggeriță din Moldova va fi judecată. Este acuzată de evaziune fiscală

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP),  cazul este de import și a fost confirmat la o tânără cu vârsta de 26 de ani, din mun. Chișinău. Persoana s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii în India, unde au apărut și primele simptome ale bolii – febra, frisoane, mialgii, artralgii. La 13 septembrie, tânăra a revenit în Republica Moldova și, în prezent, beneficiază de tratamentul corespunzător.

Boala este provocată de virusul Dengue, o infecție transmisă de țânțari Aedes la om. Acest timp de țânțar este răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în habitatele Republicii Moldova. Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte. Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, au fost înregistrate patru cazuri de febra Dengue, toate fiind de import. Primul caz a fost raportat în 2019, în 2020 au fost înregistrate alte două cazuri și în 2022 – un caz.

Tags: ANSPboala țânțarfebră hemoragicăţânţarvirusul Dengue
Știrile zilei