X

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a suspendat statutul de membru al principalului sindicat al jurnaliştilor din Rusia

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ) a anunţat miercuri că a suspendat statutul de membru al principalului sindicat al jurnaliştilor din Rusia (ROJ, Russian Union of Journalists), după ce acesta şi-a înfiinţat filiale în zone din Ucraina invadate de Rusia, transmite Reuters, potrivit agerpres

”IFJ este o organizaţie construită pe solidaritate internaţională, pe principiile cooperării între sindicatele membre şi respectării drepturilor tuturor jurnaliştilor. Acţiunile ROJ de înfiinţare a patru filiale în teritoriile ucrainene anexate au zdruncinat această solidaritate şi au sădit divizări între sindicatele surori”, a afirmat preşedinta IFJ, Dominique Pradalie.

Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

Şeful ROJ a declarat pentru agenţia de presă rusă TASS că decizia încalcă Carta IFJ şi va afecta financiar Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor întrucât aceasta nu va mai primi din Rusia cotizaţia substanţială pentru statutul de membru.

Cu sediul la Bruxelles, IFJ reprezintă 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări. IFJ a devenit ţinta unor presiuni intense din partea unor membri europeni pentru a exclude sindicatul rus.

Sindicatele finlandez, norvegian, danez şi islandez au anunţat în ianuarie că vor părăsi IFJ în semn de protest faţă de ceea ce ele au numit ”activitate corupătoare”, inclusiv eşecul IFJ de a adopta măsuri în legătură cu crearea de filiale ale ROJ în părţi ocupate din Ucraina.

Pradalie a spus că IFJ va discuta cu cele patru sindicate nordice şi acceptă criticile lor.

”Există unii care afirmă că ar fi trebuit să acţionăm mai rapid”, a explicat ea, adăugând că federaţia pe care o coordonează va căuta urgent modalităţi de a continua să sprijine jurnalişti independenţi din Rusia şi din afara acesteia care sunt expuşi riscurilor sau au nevoie de ajutor.

Citește și : Inspectori ai AIEA se află în Iran pentru a lămuri ‘ambiguităţile’

 

Şeful ROJ, Vladimir Soloviov, a declarat pentru TASS că suspendarea este nejustificată. ”Decizia este pur politică, ei au acceptat ultimatumul sindicatelor nordice, din păcate”, a afirmat el, precizând că sindicatul rus al jurnaliştilor are ”planuri mari” pentru alte forme de cooperare internaţională, în exteriorul IFJ.

Tags: Dominique PradalieIFJrusiaucraina
Categorii: Diaspora