X

Federaţia Rusă sfidează din nou statalitatea Moldovei: Ambasadorul rus la Chişinău, la Tiraspol, la evenimentele dedicate aşa-zisei zile a independenţei regiunii transnistrene

Federaţia Rusă sfidează din nou statalitatea Moldovei: Ambasadorul rus la Chişinău, la Tiraspol, la evenimentele dedicate aşa-zisei zile a independenţei regiunii transnistrene

Federaţia Rusă sfidează din nou statalitatea Republicii Moldova. Ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, a participat, la Tiraspol, la evenimentele dedicate aşa-zisei zile a independenţei regiunii transnistrene. Autorităţile de la Chişinău condamnă gestul diplomatului rus şi susţine că acțiunea lui reprezintă un impediment pentru reintegrarea Republicii Moldova.

Oleg Vasneţov a fost văzut participând la mai multe evenimente dedicate aşa numitei zile a republicii. Chiar dacă Moscova susţine că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova şi nu recunoaşte independenţa transnistriei, prezenţa ambasadorului la Tiraspol arată altceva in opinia autorităţilor de la Chisinau care condamnă prezenta diplomatului la evenimentele din stânga Nistrului, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

LILIANA BARBĂROŞIE purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe :”Ministerul de Externe îşi exprimă regretul în legătură cu participarea ambasadorului rus la aceste evenimente. Gesturi ca acestea sunt în detrimentul unui proces firesc de reintegrare pe care, suntem siguri, şi-l doresc cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului.”

MARIANA SARÎ purtător de cuvânt, Biroul Politici de Reintegrare „:Nu e pentru prima dată când şefii misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse în Republica Moldova dar şi alţi oficiali de la Moscova, participă la astfel de evenimente. E o practică recurentă şi păguboasă, din păcate, care nu face decât să complice procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.”

Mai mult, lângă liderul separatist, Vadim Krassnoselski, a fost văzut şi arhiepiscopul Sava de la Mitropolia Moldovei.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

ANDREI CURĂRARU expert în securitate: „Această sfidare vine ca rezultat al acestei înrăutăţiri a relaţiilor. Ştim că poziţia oficială a Rusiei este că nu recunoaşte independenţa transnistriei. În acelaşi timp, vedem un diplomat de prim rang prezent la aniversarea a 34 de ani de la fondarea aşa numitei rmn. Această sfidare vine pentru a ajuta la procesul de subminare a statalităţii Republicii Moldova.”

Mai mulţi diplomaţi ai ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău au fost declaraţi persona non grata pentru acţiuni de spionaj pe teritoriul Republicii Moldova. În prezent, Kremlinul duce un război hibrid, cu tentative de dezinformare, propagandă şi activităţi neprietenoase, prin mâinile oligarhului fugar, penalul Ilan Şor, care se ascunde de justiţie la Moscova.

Tags: chisinauMoldovaOleg VasneţovTiraspol
Politică