X

Federica Mogherini a avut la Tripoli o serie de întrevederi privind migraţia şi cooperarea dintre UE și Libia

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avut sâmbătă în Libia o serie de întrevederi privind migraţia şi cooperarea, cu ocazia unei vizite pentru a inaugura sediul delegaţiei UE şi al misiunii de asistenţă şi supraveghere a frontierelor (EUBAM), relatează AFP,conform agerpres.

Federica Mogherini s-a întâlnit la Tripoli cu şeful guvernului de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, care a salutat într-un comunicat “prima vizită în Libia” a responsabilei europene.

Citește și : Gaza: Doi adolescenţi palestinieni, uciși în urma unui atac al armatei israeliene

Libia este scufundată în continuare în haos, la şapte ani după revolta armată şi intervenţia occidentală care au condus la prăbuşirea lui Muammar Gaddafi în 2011.

Uniunea Europeană (UE) acordă Libiei cel mai important ajutor umanitar şi susţine programele ONU în această ţară, fiind, totodată, principalul său partener economic.

Odată cu deschiderea sediului delegaţiei europene în capitala Libiei, “prezenţa noastră va fi pe viitor mai regulată”, le-a declarat jurnaliştilor Federica Mogherini.

“Am discutat despre ajutorul pe care îl furnizează Uniunea Europeană Libiei şi poporului libian”, a declarat şefa diplomaţiei UE la finalul întrevederilor cu Fayez al-Sarraj pe care le-a calificat ca “excelente”.

“Pentru Uniunea Europeană, Libia este un vecin apropiat şi o ţară prietenă, iar susţinerea pe care o acordăm libienilor se va consolida în următoarele luni”, a adăugat ea.

Înaltul Reprezentant european a reafirmat sprijinul UE pentru procesul politic din Libia, în cadrul furnizat de ONU, inclusiv pregătirea alegerilor.

Potrivit unui comunicat al UE, în cursul vizitei au mai fost discutate “noi iniţiative în domeniul sănătăţii, educaţiei, media, tineretului, sprijinului acordat municipalităţilor, guvernării şi securităţii”.

Citește și : Spania: Manifestații la Barcelona pentru eliberarea deținuților separatişti

GNA, guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională, a subliniat că întrevederile au avut ca subiect şi ajutorul UE pentru formarea pazei de coastă libiene şi întărirea securităţii la graniţele de sud ale Libiei.

Tags: EUBAMfrontiereîntrevederilibiamigraţiaMogherinitripoli
Categorii: Diaspora