X

Felicien Kabuga este apt să fie judecat pentru genocidul din Rwanda

Felicien Kabuga, “finanţator” presupus al genocidului etnicilor tutsi din 1994 din Rwanda, este apt să fie judecat, a concluzionat luni un tribunal al ONU, potrivit căruia procesul acuzatului trebuie să înceapă “cât mai curând” la Haga (Ţările de Jos), informează marţi France Presse, potrivit agerpres.

Camera de primă instanţă “consideră că Apărarea nu a stabilit că în prezent Kabuga este inapt să fie judecat”, se arată în decizie, în timp ce avocaţii lui Felicien Kabuga au cerut în mai 2021 ca procedura împotriva clientului lor să fie întreruptă din cauza stării sale de sănătate.

Citeşte şi: Discuţie ‘deschisă’ şi ‘productivă’ între consilierii preşedinţilor Biden şi Xi – Black News

Arestat la 16 mai 2020 în suburbia Parisului, după 25 de ani de fugă, Felicien Kabuga este acuzat în special că a participat la crearea miliţiilor hutu Interahamwe, principalul braţ armat al genocidului din 1994, care a făcut peste 800.000 de morţi potrivit ONU, în principal în rândul minorităţii tutsi.

În vârstă de 87 de ani potrivit tribunalului, Kabuga este în prezent deţinut la Haga, în aşteptarea procesului său în faţa Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), responsabil pentru finalizarea lucrărilor Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR).

Diferiţi experţi au participat la pregătirea dosarului pentru tribunal, care “demonstrează fără echivoc că (Felicien) Kabuga se află într-o stare vulnerabilă şi fragilă”, a menţionat MTPI.

Vezi şi: Congresul american adoptă o lege menită să atace costurile uriaşe de transport maritim – VIDEO – Black News

Opiniile experţilor criminalişti independenţi intervievaţi au fost divergente cu privire la aptitudinea lui Kabuga de a fi judecat, dar “sunt de acord că au avut loc incidente acute de sănătate repetate care l-ar face necesar inapt la un moment dat”, a indicat tribunalul.

Fost preşedinte al Radioteleviziunii libere a miilor de coline (RTLM), care a difuzat apeluri pentru uciderea tutsi, Felicien Kabuga este acuzat de MTPI în special pentru “genocid”, “incitare directă şi publică la comiterea genocidului” şi ” crime împotriva umanităţii (persecuţii şi exterminare)”.

Tags: etnicil tutsiFélicien KabugagenocidHagaMecanismul pentru tribunalele penale internaţionale (MTPI)RwandaTribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR)
Categorii: Știrile zilei