X

Femei activiste pentru egalitatea de gen, pe lista scurtă cu cele 3 propuneri pentru Premiul Vaclav Havel

Comitetul de selecţie al Premiului Vaclav Havel pentru drepturile omului, care răsplăteşte acţiuni excepţionale ale societăţii civile pentru drepturile omului, a anunţat joi lista scurtă pentru ediţia din acest an, cele trei propuneri fiind toate ale unor femei care s-au remarcat prin promovarea egalităţii de gen şi a drepturilor femeilor, a anunţat joi într-un comunicat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), potrivit agerpres

În urma unei întâlniri desfăşurate prin videoconferinţă, comitetul condus de preşedintele APCE, Rik Daems, a stabilit cele trei propuneri de pe lista scurtă, acestea fiind activista saudită pentru drepturile femeilor Loujain Alhathloul, călugăriţele Ordinului Drukpa din Nepal şi activista congoleză pentru drepturile omului Julienne Lusenge.

Citește și : Putin așteaptă Crăciunul într-o bisericuță ‘uitată de lume’

Loujain Alhathloul se numără printre femeile lider ale unei mişcări feministe din Arabia Saudită şi este cunoscută mai ales pentru sfidarea interdicţiei de a conduce maşini impusă femeilor în această ţară şi a sistemului de tutore masculin. Arestată de mai multe ori, ea a fost condamnată şi se află în detenţie din 2018.

Călugăriţele Ordinului Drukpa reprezintă un grup de tinere călugăriţe budiste din Nepal, care promovează egalitatea de gen, protecţia mediului şi toleranţa interculturală. S-au remarcat şi prin furnizarea de provizii unor zone greu accesibile după cutremurul din 2015, au predat lecţii de autoapărare pentru femei şi au participat la un marş pe biciclete pe o distanţă de 20.000 de kilometri pentru a protesta împotriva traficării femeilor şi fetelor.

Julienne Lusenge este o activistă pentru drepturile omului care a documentat abuzurile sexuale şi actele de violenţă împotriva femeilor în Congo. Ea a avut un rol cheie în condamnarea liderului Forţelor Patriotice pentru Eliberarea Congo (FPLC), Thomas Lubanga, la 14 de ani de închisoare în urma unui proces desfăşurat la Curtea Penală Internaţională (CPI).

Citește și : Africa de Sud va cumpăra 1,5 milioane de vaccinuri produse în India

Începând din 2013, Consiliul Europei a acordat activiştilor pentru drepturile omului Premiul Vaclav Havel, în valoare de 60.000 de euro. Câştigătorul ediţiei din acest an va fi anunţat la sesiunea plenară a APCE din 19 aprilie.

Premiul a fost oferit anul trecut intelectualului uigur aflat în detenţie Ilham Tohti şi Iniţiativei tinerilor pentru drepturile omului care acţionează pentru reconcilierea în Balcani.

Tags: APCEdrepturile omuluiDrukpaNepalVaclav Havel
Categorii: Diaspora