X

O femeie ,Jeanette Epps, care urma să devină primul astronaut afro-american din echipajul ISS a fost retrasă de NASA din misiune

O femeie din Statele Unite ale Americii, Jeanette Epps, care urma să devină primul astronaut afro-american din echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a fost retrasă de NASA din misiune, cu doar câteva luni înainte de lansarea în spaţiul cosmic, scrie BBC.

Jeanette Epps ar fi trebuit să participe la un zbor cu o navetă spaţială rusească Soyuz, în luna iunie, dar va fi înlocuită de un alt astronaut, conform news.ro .

Lansarea urma să fie efectuată din oraşul Baikonur, Kazahstan, împreună cu astronautul Alexander Gerst de la German European Space Agency (Esa) şi comandantul zborului, cosmonautul rus Sergei Prokopev.

Citește și : Madridul va continua să conducă direct regiunea Catalonia. Carles Puigdemont nu va reveni la conducere ( Mendez de Vigo)

NASA nu a anunţat motivul pentru care a retras-o pe Epps din misiunea „Expedition 56/57” , dar a precizat că aceasta va fi luată în considerare pentru misiuni viitoare şi că se va întoarce la Centrul Spaţial Johnson al NASA, din Houston, pentru a îşi relua atribuţiile ca astronaut.

Jeanette Epps, născută în Syracuse, a obţinut în anul 2002 un doctorat în inginerie aerospaţială. Ea a lucrat timp de doi ani într-un laborator, înainte de a fi recrutată de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

Epps a lucrat ca ofiţer de informaţii tehnice timp de şapte ani, după care, în 2009, a fost selectată în clasa de astronauţi a NASA. În timpul petrecut la CIA, Epps a fost implicată şi în operaţiuni care au fost desfăşurate în Irak.

Anul trecut, într-un interviu acordat revistei Elle, Epps a spus: „Mă entuziasmez foarte tare atunci când mă gândesc la zborul în spaţiu, în parte deoarece compar această experienţă cu intrarea într-o zonă de război”.

„Ambele sunt foarte periculoase. Însă, eu prefer să fac faţă pericolelor din spaţiu decât să mă întorc într-o zonă de război”, a adăugat ea.

„Atunci când oamenii se întorc din spaţiul cosmic, văd cât de mult îşi doresc să se întoarcă”, a mai spus Epps.

Ea va fi înlocuită în misiune de Serena Auñón-Chancellor, un doctor medic din Fort Collins, Colorado. Aceasta a petrecut peste nouă luni în Rusia sprijining operaţiunile medicale pentru membrii echipajului staţiei spaţiale.

Tags: afro-americanastronautBaikonurCIAHoustonISSLansareNASASerena Auñón-Chancellor
Categorii: Știrile zilei