Femeile imigrante, în urmă în materie de integrare (raport CE/OCDE)

Publicat:

Femeile imigrante rămân prea frecvent în urmă în ceea ce priveşte integrarea în ţara care le primeşte, potrivit unui raport publicat duminică de către Comisia Europeană şi OCDE, care consideră aceasta un “subiect de îngrijorare”, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

OCDE înregistrează 128 milioane de imigranţi, iar UE – 58 de milioane, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din populaţie. În cursul ultimului deceniu, numărul lor a crescut cu 28% în Uniunea Europeană, unde două treimi dintre imigranţi provin din ţări din afara UE, subliniază acest raport dat publicităţii în ajunul summitului ONU care urmează să aprobe Pactul privind migraţia la Marrakesh.


Citește și : FBI a investigat 4 cetățeni americani în cazul anchetei procurorului special Mueller (James Comey)

“În numeroase ţări, anumitor grupuri vulnerabile de imigranţi, precum refugiaţii le pot lua 15 ani sau mai mult în medie pentru a ajunge la o ocupare a forţei de muncă similară celei a nativilor ţării respective”, afirmă comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos şi secretarul general al OCDE, Angel Gurria, în preambulul raportului.

“Incluziunea familiilor migranţilor, care cuprind numeroase femei, este de asemenea un motiv de preocupare”, se menţionează în raport.

Imigrantele sunt astfel mai puţin numeroase în câmpul muncii decât femeile native din ţara de primire (57% faţă de 63% în cadrul UE), cu o diferenţă ajungând la 14% în Franţa şi Belgia, ba chiar 17% în Olanda.

O parte dintre ele rămân la marginea pieţei muncii fără să aibă de ales (una din cinci în cadrul UE), ceea ce ele explică în special prin motive familiale (35% pentru imigrante, faţă de un sfert din femeile născute în ţara respectivă).

Pe piaţa muncii, imigrantele sunt de zece ori mai numeroase decât femeile native în ţara de primire, care muncesc în domeniul prestărilor de servicii în cadrul UE. Şi 36% dintre femeile imigrante sunt subcalificate pentru locurile de muncă pe care le ocupă, faţă de 22% dintre nativele ţării (şi 31% dintre bărbaţii imigranţi).

“Integrarea femeilor trebuie să constituie obiectul unei atenţii sporite”, a declarat pentru AFP Jean-Christophe Dumont, responsabil al diviziei “Migraţiei internaţionale” a OCDE, subliniind “problemele pe termen lung care sunt în joc”.

Citește și : Pactul global cu privire la migraţii va fi adoptat oficial luni, în pofida controverselor

Pe de o parte “lipsa integrării (imigranţilor) poate avea un cost important în termeni de productivitate şi de creştere” economică, subliniază Gurria şi Avramopoulos, care evocă de asemenea “costurile politice, instabilitatea şi mai general costul negativ pentru coeziunea socială” pe care aceasta le antrenează.

Dar “reuşita economică şi socială a femeilor are un impact pozitiv asupra reuşitei copiilor”, a mai afirmat Dumont, subliniind efectul integrării “asupra unor aspecte mai culturale”, precum egalitatea în drepturi de exemplu.

Pentru a favoriza integrarea lor, multe piste pot fi explorate, a adăugat el: “încurajarea unei sosiri precoce” în cadrul regrupării familiale, “asigurarea legăturii între familii şi serviciile publice” după sosire şi inventarea unui dispozitiv “pentru femeile care ies din cămin”, ba încă “dezvoltarea unor programe de sponsorizare”, precum cel care există în Danemarca sau de antreprenoriat care poate “permite ieşirea din celula familială”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.