Femeile, mai puţin numeroase în noua cameră inferioară a Parlamentului francez

Publicat:

Femeile, mai puţin numeroase în noua cameră inferioară a Parlamentului francez

Din totalul celor 577 de deputaţi aleşi duminică în Franţa, 208 sunt femei, adică 36% în noua Adunare Naţională, procent în scădere în raport cu alegerile legislative din 2017 şi 2022, potrivit unei analize a AFP pe baza rezultatelor publicate luni de guvernul francez.

Proporţia de femei care au obţinut mandate în camera inferioară a Parlamentului francez a atins un record în 2017, culminând la 38,8% (224 de deputate), înainte de scădea în 2022 la 37,3% (215 deputate), potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Adunarea Naţională este acum mai puţin feminină decât camera superioară a Parlamentului francez, Senatul, care are 36,8% de femei (128 din cei 348 de senatori).

Dintre marile blocuri ale noii Adunări Naţionale, alianţa partidelor de stânga Noul Front Popular (NFP) este cel mai feminizat (78 de femei din totalul celor 193 deputaţi ai acestui bloc, 40,4%). Imediat după vine tabăra prezidenţială, cu 40,2% de femei printre deputaţii săi (66 din cei 164).

Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN) şi aliaţii săi numără doar 32,2% de femei (46 din totalul celor 143 de deputaţi ai partidului).

Partidul de dreapta Republicanii (fără disidenţii care s-au aliat RN pentru aceste alegeri legislative) au reuşit să aducă doar 30,8% de femei printre deputaţii săi.

Aceste alegeri din Franţa au avut loc în urma anunţului neaşteptat al lui Macron pentru dizolvarea Adunării Naţionale în urma alegerilor europene.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Sondajele dădeau RN la porţile puterii, însă stânga a creat surpriza, clasându-se în fruntea forţelor politice din Franţa, dar fără a dispune de majoritate absolută. Cu toate acestea, partidul de extremă dreapta a înregistrat un scor istoric.

În 1958, prima Adunare Naţională a celei de-a V-a Republici număra doar opt deputate, printre care Nafissa Sid Cara, care va fi de asemenea în 1959 singura femeie din cadrul primului guvern al celei de-a V-a Republici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rareș Bogdan, noul vicepreședinte al AFET din Parlamentul European: Prioritatea mea absolută este situația din R.Moldova

Rareș Bogdan, noul vicepreședinte al AFET din Parlamentul European: Prioritatea mea absolută este situația din R.Moldova Prim-vicepreședintele PNL România, Rareș Bogdan, a fost ales vicepreședinte...

Câțiva producători agricoli solicită reglementarea cultivării cânepii industriale în Moldova

Câțiva producători agricoli solicită reglementarea cultivării cânepii industriale în Moldova Producători agricoli solicită Parlamentului și Guvernului reglementarea cultivării cânepii industriale, pentru a permite producătorilor agricoli...

Clasamentul celor 20 cele mai bune universităților din România, potrivit raportului Webometrics

Clasamentul celor 20 cele mai bune universităților din România, potrivit raportului Webometrics Ranking Web of Universities (Webometrics) a publicat topul universităților din întreaga lume, ediția iulie...

Creșterea capacității de interconectare cu R.Moldova, discutată de premierul Ciolacu cu secretarul american al Energiei

Creșterea capacității de interconectare cu R.Moldova, discutată de premierul Ciolacu cu secretarul american al Energiei Creșterea capacității de interconectare cu Republica Moldova pentru a asigura...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.