Femeile rome vor o viață socială fără filtre etnice

Publicat:

Femeile rome vor o viață socială fără filtre etnice

Accesul la educație pentru fetele și femeile rome, inclusiv refugiate, păstrarea culturii și limbii rome, accesul la piața muncii și alte probleme cu care se confruntă comunitatea romilor din Moldova au fost discutate direct și deschis cu autoritățile statului la o masă rotundă organizată de UN Women în parteneriat cu Platforma Femeilor Rome „Romni” și cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.

În cadrul discuției au fost prezente și reprezentante ale Guvernului și instituțiilor guvernamentale responsabile de implementarea Programului pentru susținerea populației de etnie romă pentru eliminarea constrângerilor cu care se confruntă populația de etnie romă din Moldova pentru anul 2022-2025, transmite Știri.md.


Citeşte şi: R. Moldova este pentru prima dată independentă de Gazprom – Stiripesurse.md

De asemenea, în cadrul discuțiilor, au fost prezentate pe larg punctele de vedere ale comunității rome, ale persoanelor refugiate, precum și ale partenerilor internaționali.

„Femeile rome sunt subreprezentate în viața publică, în sfera politică, în educație, pe piața muncii etc. din cauza stereotipurilor privind rolurile de gen în societate, în general, dar și în comunitatea lor în mod special. Marginalizarea constantă a acestui grup, accesul limitat la educație, tradițiile patriarhale puternice sunt bariere în calea participării femeilor rome la viața publică, socială și profesională pe care trebuie să le depășim prin eforturi colective”, a spus Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Potrivit datelor prezentate de Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, la această oră, cea mai mare provocare este școlarizarea copiilor și lipsa unor date coerente legate de populația de etnie romă.

Femeile rome vor o viață socială fără filtre etnice

Totodată, ministerul atestă o ameliorare a situației, astfel în anul 2019-2020 au fost școlarizați 1.634 de copii de etnie romă, iar în anul 2022-2023 acest număr a crescut până la 3.145 de copii. În același timp, numai 33 de tineri și tinere rome își fac studiile la universitățile din țară, iar 1% din populația adultă romă are studii superioare. În prezent este elaborat un proiect prin care se vor acorda burse de merit pentru tinerii și tinerele rome care vor continua studiile. De menționat că, potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, 5% din totalul șomerilor înregistrați sunt de etnie romă, mai mult de jumătate fiind femei.

Prin urmare, discuțiile au avut scopul de a oferi o platformă pentru crearea sinergiei între toți actorii implicați, pentru a genera condiții pentru o mai bună integrare în societate a fetelor și femeilor rome.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sergiu Prodan: ‘Vom căuta și alte căi de a susține și a încuraja industria de film din R.Moldova’

Sergiu Prodan: 'Vom căuta și alte căi de a susține și a încuraja industria de film din R.Moldova' Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, salută rezultatele Concursului...

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar...

Parlicov: Energia electrică nu se va scumpi

Parlicov: Energia electrică nu se va scumpi Temperaturile caniculare cresc şi consumul de curent, însă acest lucru nu înseamnă că energia electrică se va scumpi....

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea britanicului Patrick Turner în calitate de reprezentant...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.