Femicidul a fost introdus în legislaţia R. Moldova

Publicat:

Femicidul a fost introdus în legislaţia R. Moldova

Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost votat în cea de-a doua lectură în ședința de ieri a Parlamentului.

Potrivit proiectului, femicidul este definit ca un act de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, care presupune decesul victimei, ca urmare a infracțiunii de omor intenționat, ori a infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății ori a infracțiunii de violență în familie, sau sinuciderea victimei, ca urmare a determinării sau înlesnirii acesteia ori ca urmare a violenței în familie, comise din motive de prejudecată bazate pe gen.


Citeşte şi: David Popovici a luat bronzul la 100 m liber la JO 2024 – Stiripesurse.md

Documentul mai prevede reformularea noțiunilor de victimă-adult, victimă-copil, agresor, precum și redefinirea noțiunii de violență psihologică – provocarea suferinței psihice și/sau a stării de tensiune, impunerea voinței ori a controlului, intimidarea, inclusiv prin utilizarea tehnologiei informației și/sau a comunicațiilor electronice.

Femicidul a fost introdus în legislaţia R. Moldova

De asemenea, în lege sunt introduse și câteva principii de bază: principiul legalității; respectării drepturilor și libertăților fundamentale; egalității și nondiscriminării; respectării demnității umane; confidențialității; accesului la justiție; protecției și securității victimei; cooperării autorităților administrației publice cu societatea civilă și cu organizațiile internaționale; celerității; intersecționalității.

În proiectul de lege este prevăzut ca autoritățile abilitate cu funcții de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și violenței în familie sunt obligate să reacționeze prompt la orice sesizare și să informeze victimele despre drepturile lor, despre autoritățile și instituțiile cu funcții de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și violenței în familie, despre tipul serviciilor și organizațiile la care se pot adresa după asistență; despre asistența disponibilă pentru ele; despre locul și modalitățile în care pot depune o sesizare etc.

Femicidul a fost introdus în legislaţia R. Moldova

O altă prevedere se referă la crearea unui mecanism de colectare a datelor statistice în domeniul prevenirii  și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie.

De menționat că legea va intra în vigoare la data de 15 august curent.

Conform datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89.000 de femei au fost omorâte din motive de gen, iar 48.800 dintre ele au fost victime ale soților sau partenerilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kremlinul spune că avioanele F-16 livrate Ucrainei vor fi doborâte toate

Kremlinul spune că avioanele F-16 livrate Ucrainei vor fi doborâte toate Rusia a dat asigurări joi că avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul le-a...

Coșieru și Marian îndeamnă eurodeputații să sprijine Moldova

Coșieru și Marian îndeamnă eurodeputații să sprijine Moldova Deputații Ina Coșeru și Radu Marian au îndemnat parlamentarii din țările UE să ofere sprijin în continuare...

Activează notificările Exquis și nu vei mai rata știrile importante!

Activează notificările Exquis și nu vei mai rata știrile importante! Tocmai am implementat noul sistem de notificări pe STIRIPESURSE.MD. De acum, ca sa te asiguri...

Zelenski: Am vorbit cu echipa lui Trump de șase ori. Am vrut să aud ce avea de spus

Zelenski: Am vorbit cu echipa lui Trump de șase ori. Am vrut să aud ce avea de spus Statele Unite, unde vor avea loc alegeri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.