X

Fenomen periculos! Mai multe furtuni geomagnetice se îndreaptă spre Pământ

Fenomen periculos! Mai multe furtuni geomagnetice se îndreaptă spre Pământ

Furtuni geomagnetice provocate de erupţii solare sunt aşteptate să lovească Pământul în acest weekend şi ar putea afecta comunicaţiile radio în anumite zone, a raportat sâmbătă, 16 decembrie 2023, centrul de prognoză meteo spaţială din Statele Unite ale Americii, scrie protv.ro. 

Specialiştii americani se aşteaptă ca aceste furtuni geomagnetice să facă parte din categoriile G1 (minore) şi G2 (moderate).

Citește și Minielicopterul trimis de NASA pe planeta Marte a restabilit contactul cu roverul Perseverance

Ar putea fi afectate anumite comunicaţii wireless de la latitudini mai mari, comunicaţii radio, reţele de alimentare cu electricitate şi de asemenea prezintă riscuri pentru vehiculele spaţiale şi astronauţi. Aurorele boreale ar putea fi observate atât în regiunile polare sudice, cât şi în cele nordice.

Furtunile geomagnetice sunt cauzate de aşa-numitele „ejecţii de masă coronală” (CME). Acestea aruncă în spaţiu nori de plasmă alcătuiţi din electroni, protoni şi nuclee atomice, a precizat NASA.

Citește și Rata exportului R. Moldova – în declin

Același centru american, transmite că cele mai puternice erupţii polare înregistrate până în prezent au fost semnalate joi. Potrivit aceluiaşi centru american, cele mai puternice erupţii polare înregistrate până în prezent au fost semnalate joi.

Activitatea solară a început să se intensifice din decembrie 2019. Soarele trece periodic prin cicluri de aproximativ 11 ani, în timpul cărora înregistrează o activitate mai intensă sau mai scăzută.

Actualul ciclu solar se apropie de perioada sa de apogeu.

Tags: Activitatea solarăFurtuni geomagneticemeteopamant
Categorii: Externe