X

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Specialiștii au realizat o nouă hartă care dezvăluie viitorul climat prognozat pentru locul în care locuiți. De exemplu, peste câțiva ani, locuitorii din Suceava vor resimți clima aproximativ la fel ca cei din zona italiană Emilia Romagna, în timp ce în restul țării, temperatura si umiditatea resimțite vor fi similare celor din Grecia sau Macedonia de Nord a zilelor noastre.

Pe măsură ce furtunile extreme, inundațiile, incendiile, seceta, valurile de frig și valurile de căldură ne lovesc mai puternic și mai des ca niciodată, se preconizează că mai mult de jumătate din planeta noastră se va muta în noi zone climatice până la sfârșitul secolului, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

O nouă hartă interactivă, ‘Viitoarele climate urbane’, vă permite să explorați modul în care va fi afectată clima locuinței dumneavoastră. Folosind date de la Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), Matthew Fitzpatrick, ecologist spațial la Universitatea din Maryland, a asociat 40 581 de localități din întreaga lume cu locații apropiate care se confruntă în prezent cu viitorul lor climat prevăzut pentru 2080.

În România va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Astfel, peste câțiva ani, locuitorii din Suceava vor resimți clima aproximativ la fel ca cei din zona italiană Emilia Romagna. Cei din zona Dobrogei vor respira aerul resimțit astăzi ca în Nea Apolonia din Salonic, Grecia. Cei din București sau Arad vor experimenta vremea similară celor din orașul Negotino din Macedonia de Nord, iar cei din Brașov vor resimți vremea precum cei din Serbia.

De exemplu, o călătorie în nordul statului Mississippi în prezent vă va permite să simțiți clima echivalentă pe care se preconizează că o va avea orașul New York până în 2080. Cu toate acestea, în cadrul scenariului cu emisii reduse, de asemenea modelat, clima viitoare proiectată este situată mult mai aproape de casă. “În 50 de ani, orașele din emisfera nordică din nord vor deveni mult mai asemănătoare cu orașele din sud”, explică Fitzpatrick. “Totul se îndreaptă spre ecuator în ceea ce privește climatul care vă așteaptă”, potrivit Science Alert.

 

Provocări caniculare pentru aproape jumătate din populația Pământului

Estimările din 2015 au arătat că aproape 6 % din suprafața Pământului s-a deplasat deja spre climate mai calde și mai uscate până în 2010, comparativ cu 1950. Cele mai ample schimbări observate până acum au avut loc în America de Nord, Europa și Oceania. Noua hartă arată cum va arăta lumea noastră dacă aceste tendințe se mențin până în 2080, dar și ce se va întâmpla în cadrul unui scenariu cu emisii mai reduse, dacă vom reuși cumva să schimbăm situația.

Aproximativ 40 % din populația globului trăiește în aceste regiuni ecuatoriale. Mai mult de 3,3 miliarde de oameni se îndreaptă spre o climă mai extremă decât oriunde trăim astăzi. Unii cercetători se tem că unele părți ale tropicelor ar putea deveni nelocuibile, deoarece organismele noastre nu pot tolera prea multă căldură și umiditate.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Având în vedere că anul trecut temperaturile au depășit extremele prognozate și că nu există niciun semn că guvernele și industriile ar putea reduce semnificativ emisiile de combustibili fosili care cauzează această problemă, este din ce în ce mai probabil să ne confruntăm cu scenariile extreme descrise în hartă.

“Sper că va continua să informeze conversația despre schimbările climatice”, spune Fitzpatrick. “Sper că îi ajută pe oameni să înțeleagă mai bine amploarea impactului și de ce oamenii de știință sunt atât de îngrijorați.”

 

 

 

Tags: italiaRomania
Diverse