X

Fermierii americani suferă după închiderea fabricilor de etanol

Atunci când industria de etanol din SUA trecea printr-o perioadă de boom, fermierul Paul Hodgen din Indiana făcea bani frumoşi din vânzarea unui sfert din recolta sa de porumb spre o facilitate locală care producea etanol pe bază de porumb, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Însă acum această facilitate a încetat să mai producă etanol şi a fost convertită într-un siloz pentru stocarea cerealelor. Paul Hodgen îşi vinde în continuare porumbul către această facilitate dar la un preţ mult mai mic. “Suferim de pe urma lipsei cererii”, spune Paul Hodgen.

Citește și : Heinz-Christian Strache, exclus din Partidul Libertăţii din Austria

Începând din luna noiembrie 2018 şi până în prezent, aproximativ 13 facilităţi pentru producţia etanolului din SUA au fost închise, adică 4,4% din capacităţile naţionale, un declin de care, în opinia industriei biocarburanţilor, este vinovată adminstraţia Trump care a extins scutirile de la obligaţia rafinăriilor de a adăuga etnol în benzină.

Acest subiect ar putea reduce sprijinul fermierilor pentru Donald Trump la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Fermierii au fost îngăduitori când a fost vorba de impactul războiului comercial cu China asupra sectorului agricol american, însă situaţia este diferită când vine vorba de politica administraţiei Trump în domeniul biocarburanţilor.

“Fiecare dintre noi ştia că trebuia rezolvată problema cu China. Am avut de suferit dar era ceva ce trebuia făcut. Însă scutirile acordate micilor rafinării sunt un lucru de care beneficiază industria petrolieră pe seama agriculturii”, spune Jeff Gormong, un alt fermier din Indiana.

Potrivit legii U.S. Renewable Fuel Standard, în fiecare an rafinăriile de petrol trebuie să adauge aproximativ 15 miliarde de galoane (aproximativ 56 miliarde litri) de etanol în benzină, însă micile rafinării pot fi scutite de la aceste prevederi dacă respectarea lor le-ar prejudicia financiar.

Însă, în mandatul administraţiei Trump, Agenţia pentru protecţia mediului a acordat micilor rafinării de patru ori mai multe scutiri de la respectarea prevederilor RFS decât în perioada administraţiei Obama.

Citește și : Greta Thunberg și-a schimbat biografia după criticile lui Trump

Aceasta este o veste proastă pentru fermierii americani care au devenit din ce în ce mai dependenţi de cererea venită din partea industriei de biocarburanţi pentru a-şi vinde porumbul. Producătorii de etanol au cumpărat 37,3% din recolta de porumb a SUA în 2018, mai mult decât triplu faţă de 2002, potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii. În schimb, în anul 2019/2020, USDA estimează că o cantitate de 5,375 miliarde busheli de porumb va fi necesară pentru producţia de etanol, cu 230 milioane busheli mai puţin faţă de situaţia din urmă cu doi ani când cantitatea de porumb utilizată la producţia de etanol a atins un vârf de 5,605 miliarde busheli.

Atunci când se închid fabricile de etanol, cultivatorii de porumb suferă de două ori: odată pentru că se diminuează cererea pentru porumb din partea fabricilor care produc etanol şi în al doilea rând pentru că primesc mai puţin bani din partea silozurilor şi procesatorilor deoarece există o supraofertă de porumb care ajunge pe piaţă.

Tags: ChinaetanolIndianaporumbSUATrump
Categorii: Știrile zilei